Dickens 200. születésnapjára készül a világ

2011.11.25. 12:30
Színházakat, mozikat, és múzeumokat töltenek meg 2012. február 7-én Charles Dickens születésének 200. évfordulóján a híres író legnépszerűbb alkotásaival. Többek között Anglia, Amerika, Kína, Franciaország, Svájc is az évfordulóra készül.
dickens

Bár még hátra van néhány hónap az eseményig, a The Penguin kiadó máris megjelentette az évforduló alkalmából Dickens Egy élet című életrajzi regényét Claire Tomalin írótól. A San Fransisco Chronicle szerint Tomalin objektíven vázolja fel a 19. századi író életét, és nem siklik el a hibák fölött sem. Dickens sikeres regényeket hozott létre,  de elhanyagolta családját, és gyakran látogatott prostituáltakat.

Dickens a viktoriánus korszak alkotója volt, munkái túlmutatnak saját idején. Regényei az egész világon ismertek. Keze alatt olyan nagy művek születtek, mint a Twist Olivér, a Karácsonyi ének, a Copperfield Dávid, vagy a Kis Dorrit.

Élete folyamán az író 19 regényt írt, amiket tömegével filmesített meg az angol BBC tévécsatorna. Néhány műből sorozat is készült, ilyen volt a Blake House (Pusztaház örökösei), a Kis Dorrit vagy a Twist Olivér. Dickens vizuális narratív stílusa a korai filmeseknek is bőven szolgált ihlettel, a legrégebbi fennmaradt film, az 1901-ben készült Karácsonyi ének. Az egész 2012-es évet a BBC a klasszikus irodalomnak szánja, és új Dickens ihlette tv-és és rádiósműsorokat tűzött programra.

000 ARP2401150

David Nicholls forgatókönyvíró Dickens Szép remények című könyvével és Mike Neville rendezővel egy hátborzongató thriller forgatásába kezdett. A 120 perces mozifilm főszerepében Helena Bonham Carter és Ralph Fiennes lesz.

2011 novemberben megnyílt a Dickens Múzeum is Londonban, és a világ minden táján kiállításokat rendeztek be.

A fesztiválok közül a legjobban várt esemény, az idei Dickens Christmas Market, amit a Rochester kastély előtt rendeznek meg. A vásárlók forgatagába beöltözött Dickens karakterek is keverednek.

2012-ben a közönség hagyományos és új feldolgozású műveket láthat majd a színházakban, beleértve  az egyik legkorábbi Dickens regényt is, a The Life of our Lord-ot. Az író 200. évfordulóját a Charles Dickens Múzeum és a Film London koordinálja.