Felújítják az Afrika királynője hajóját

2011.12.13. 08:28

Ismét régi fényében fog ragyogni a Humphrey Bogart és Katharine Hepburn főszereplésével készült Afrika királynője (The African Queen) című 1951-es film legendás hajója. A jelenleg romos állapotban lévő hajó az elmúlt tíz évet a Florida állambeli Key West város egyik szállodája melletti szárazdokkban töltötte. Jelenlegi tulajdonosa Jim Hendricks, akinek néhai édesapja 1982-ben vásárolta meg a hajót 65 ezer dollárért (15 millió forint).

african queen 1

A hotel ajándékboltját vezető Hendricks szerint a britek által épített, eredetileg Livingstone névre ketresztelt hajót eredetileg Afrikába kormányozták, majd a szárazföldön átszállították Stanleyville-be (ez a Kongói Demokratikus Köztársaságban fekvő Kisangani város korábbi neve), ahol aztán a Rukki folyón használták. John Huston filmrendező és Sam Spiegel producer 1950-ben szerezte meg, és kisvártatva Afrika királynőjére keresztelték át.

Az 1951-es filmklasszikus az első világháború kitörése idején játszódik Afrikában: a Katharine Hepburn által alakított amerikai Rose Sayer megszökik a németek által feldúlt faluból és útnak indul lefelé a folyón, a mogorva és részeges kapitány, a Humphrey Bogart által életre keltett Charlie Allnutt társaságában.

Alakításáért Bogart elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat 1952-ben. A film nagy részét Belga-Kongó - Belgium közép-afrikai gyarmata - területén vették fel, de néhány jelenetet Angliában rögzítettek. Felújítása után az Afrika királynőjét tengeri körutazásokra fogják használni.