A briteknél is részrehajló a közmédia

MTI/Index
2012.01.01. 13:16

Politikailag kiegyensúlyozatlannak és a kormánypártok felé hajlónak minősítette a BBC hírműsorait az ellenzéki brit Munkáspárt. A The Observer - a legnagyobb példányszámú baloldali vasárnapi brit lap - értesülése szerint a brit baloldal vezető ereje, amelyre a 2010-es választásokon mért vereséget a jelenleg kormányzó konzervatív-liberális koalíció, a brit közszolgálati médiatársaság legfelső vezetésének küldött panaszlevelében fogalmazta meg kifogásait.

A Munkáspárt megítélése szerint a párt illetékesei nem kapják meg az őket megillető adásidőt. A lap tudomása szerint a Labour szakértői vizsgálták, hogy a BBC hány konzervatív, illetve liberális demokrata politikust hív meg fő hírműsoraiba, és mennyi adásidőt juttat nekik. A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a Munkáspárt nem egészen feleannyiszor képviseltethette magát a BBC-híradásokban, mint a konzervatív-liberális koalíció.

A brit lap forrásai szerint a Munkáspárt a BBC vezetésének küldött panaszlevelében elismerte ugyan, hogy mivel a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták vannak kormányon, ezért őket elsőbbség illeti, a Labour illetékesei ugyanakkor azt is megemlítették, hogy a BBC hírműsorainak kiegyensúlyozatlansága miatt a baloldali párt nehezen tudja eljuttatni üzeneteit a választóknak.

Munkáspárti bennfentesek a The Observernek elmondták, hogy nagyon súlyos kifogást emeltek a BBC-nél emiatt. A Munkáspárt nem üzen hadat a BBC-nek, csak a pártatlanság kötelmének betartását várja el a médiatársaságtól - írta Labour-forrásait idézve a brit lap.

A The Observer értesülései szerint a munkáspárti vezetést az is egyre inkább bosszantja, hogy az írott brit sajtó jobboldali irányultságú lapjai kiemelt híradásokban számolnak be arról, ha a Konzervatív Párt támogatottsága növekszik, arról azonban nem, ha a Munkáspárt vezet kényelmes előnnyel, jóllehet ez utóbbi volt a jellemző a múlt év legnagyobb részére.

A BBC ugyanakkor brit konzervatív körökben is régóta bírálatok célpontja, egyes tory politikusok ugyanis baloldali szimpátiával vádolják a közszolgálati médiacéget, és rendre hasonló kifogások fogalmazódnak meg a jobboldali irányultságú brit lapokban is. Daniel Hannan, a Konzervatív Párt európai parlamenti képviselője és jobbszárnyának befolyásos tagja korabeli sajtóértesülések szerint még a legutóbbi választások előtt egyenesen arról győzködte David Cameront, a párt vezetőjét - aki a 2010. májusi választási győzelem óta miniszterelnök -, hogy a BBC-t fel kell számolni.