Szőcs Géza kitüntette Barbara Wiechno lengyel kultúrdiplomatát

2012.02.03. 09:44
A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki Barbara Maria Wiechnót Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a magyar–lengyel kulturális kapcsolatokat építő és ápoló tevékenysége elismeréseként.

"Nagyszerű szellemiségű, kiváló ember, aki fáradságot nem kímélve, saját élete keretein felülemelkedve, egy nemzetek feletti eszme jegyében két nép, két nemzet kulturális kapcsolatainak ápolásán, magasabb szintre emelésén, javításán és fenntartásán munkálkodott" – idézte Szőcs Gézának a kitüntetés csütörtök esti átadásán a Budapesti Lengyel Nagykövetségen mondott szavait a kormányzati portál.

Barbara Wiechno 1968-ban szerzett diplomát a Varsói Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán. 1972 és 1976 között a budapesti Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központ igazgató-helyettese, 1983-87 között a Budapesti Lengyel Nagykövetség első titkára, a 1997-től 2001-ig pedig a Budapesti Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központ igazgatója volt. Varsóban a lengyel Kulturális Minisztérium, illetve ottani könyvkiadók munkatársaként dolgozott.

Munkája nyomán számos színházi vendégjáték és kiállítás valósult meg Varsóban és Budapesten. Szorgalmazta a két nemzet irodalmának kölcsönös fordítását, az ő kezdeményezésére fordította le Spiró György Stanislaw Wyspianski több drámáját. Ő hívta meg Budapestre Ewa Lipskát és Tadeusz Nowakot, akik életre szóló barátságot kötöttek többek között Nagy Lászlóval és Csoóri Sándorral. Számos műfordító-cserét szervezett a két ország között, és sokat tett az egyetemi tanszékek közötti kapcsolatok elmélyítéséért is.

2007-es nyugdíjazása óta a varsói Petőfi Sándor Általános Iskolában tanít Magyarország-ismeretet. Munkája elismeréseként 2001-ben Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki.