Rekordáron kelt el egy Cézanne-kép

2012.02.04. 17:55

A műkincspiacon rekordot jelentő 250 millió dollárért (55,19 milliárd forintnak megfelelő összegért) vásárolta meg a katari uralkodóház a hírek szerint Paul Cézanne egy posztimpresszionista festményét; a korábbi csúcsot Jackson Pollock No. 5, 1948 című munkája tartotta. A világhírű amerikai festő alkotásáért 2006-ban 140 millió dollárt fizetett David Martinez mexikói pénzember, ezt a rekordot adta át a múltnak a katari uralkodóház azzal, hogy egy zártkörű liciten 250 milliót adott Paul Cézanne Kártyajátékosok című posztimpresszionista művéért.

A Kártyajátékosok Cézanne egy öt, különböző méretű festményből álló sorozata az 1890-es évekből, a széria többi darabját neves múzeumok, a párizsi Musée d' Orsay a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA), a londoni The Courtald Institute of Art és a philadelphiai Barnes Foundation őrzik. A Kártyajátékosok rekordáron eladott darabját George Embiricos néhai görög hajómágnás örökösei bocsátották áruba még 2011 végén. A zártkörű licitről csak később szivárogtak ki részletek, a résztvevők titoktartási szerződést írtak alá - közölte pénteken a Vanity Fair című amerikai közéleti-társasági magazin. A katari uralkodócsalád nem kommentálta a vásárlásról szóló híreket.

A festmény többek szerint a felújítás után 2014-ben újra megnyíló Katari Nemzeti Múzeum ékköve lehet. A sorozatnak az a darabja, amelyet a közel-keleti emírség megvásárolt, egyike annak a háromnak, amelyen két férfi látható egy asztalnál ülve, kártyalapokkal a kezében.

A Kártyajátékosok művészettörténeti jelentőségét kiemelve, Victor Wiener szakértő úgy fogalmazott, nagyon-nagyon fontos műről van szó. Wiener szerint a vásárlásról már régóta keringtek pletykák, a 250 millió dolláros vételár azonban "megváltoztatja az egész műkincspiac struktúráját" – olvasható a Vanity Fair honlapján.

Katar egyre jelentősebb szereplője a művészet világának. Sokak szerint nem véletlen, hogy épp most került nyilvánosságra a rekordot jelentő vásárlás híre: a műkincspiac jelentős szereplői, ugyanis épp Katar felé tartanak, hogy megtekintsék Murakami Takesi japán művész Versailles-ban már nagy sikert aratott, Katarban jövő héten nyíló kiállítását.

Picassót, Van Goghot leelőzve

A Cézanne-kép és Jason Pollock festménye után a legdrágább Willem de Koonig festménye, a Woman III, amely 137,5 millió dollárért (napjainkban 154 millió) cserélt gazdát 2006-ban. A legdrágább festmények sorában Gustav Klimt hányatott múltú festménye, az Adele Bloch-Bauerről készült portré található – most már – a negyedik helyen. A kép szintén 2006-ban és szintén magántranzakció részeként cserélt gazdát 135 millió dollárért, amely mostani árfolyamon 150,2 millió dollárt jelent.

Ötödik helyen áll Vincent Van Gogh portréja Doktor Gachet-ről. Ez a remekmű 1990-ben 82,5 millió dollárért (mostani árfolyamon 144,1 millióért) kelt el a Christie's árverésén New Yorkban. A lista hatodik helyét Renoir és a Bal du moulin de la Galette című festmény foglalja el. A Sotheby's egy 1990-es aukcióján 78,1 millió dollárt fizettek érte, ez mostani áron 136,4 milliót jelent.

104,2 millió dollárral (napjainkban 124,3 millió) Picasso Fiú pipával című képe foglalja el a hetedik, a spanyol művész Nu au Plateau de Sculpteur című alkotása pedig a nyolcadik helyet. Előbbi alkotást a Sotheby's árverezte el 2004-ben, utóbbit a rivális Christie's 2010-ben 106,5 millióért, azaz mostani árfolyamon 110,2 millió dollárért.

A listán Van Gogh egy másik műve, Joseph Roulin portréja szerepel a kilencedik helyen. Az alkotás magántranzakció keretében cserélt gazdát 1989-ben mai áron számolva 107 millió dollárért. Picasso képe, a Dora Maar macskával címet viselő, 2006-ban 95,2 millió dollárért elkelt festménye a lista tizedik szereplője. A Sotheby's licitjén elkelt festmény vételára mostani árfolyamon számolva 106,1 millió dollár.