Kalapács alatt a Titanic zenekarvezetőjének levele

2012.03.24. 09:57
Elárverezik azt a levelet, amelyet a Titanic zenekarának vezetője írt szüleinek néhány nappal a luxushajó elsüllyedése előtt. A relikvia több mint 180 egyéb titanicos emléktárggyal együtt kerül kalapács alá a gőzös tragédiájának századik évfordulóján.

Wallace Hartley Angliában élő szüleinek küldte haza a levelet a hajó egyik kikötése alatt. A 36 éves zenész megnyugtató sorokban számolt be arról, hogy a Titanic "kitűnő hajó" és a zenekar tagjai "nagyon kedvesnek tűnnek". A hajó fejléces levélpapírjára írt levelet azzal fejezte be, hogy érkezésük valószínűleg vasárnap reggelre várható.

A Titanic azonban mintegy hatszáz kilométerre Új-Fundland partjaitól délre 1912. április 15-én egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A katasztrófának 1517 halálos áldozata volt. A túlélők visszaemlékezései szerint a Hartley által vezetett zenekar az első osztály fedélzetén végig muzsikált a hullámsírba tartó utasoknak.

Bobby Livingston, az emléktárgyakat árverésre bocsátó amhersti székhelyű RRAuction alelnöke szerint Hartley levele lehet az április 15. és 26. közötti árverés fénypontja, és 100-200 ezer dollárt várnak a becses tételért. Mint elárulta, kilenc hónapig szervezték a különleges aukciót és harminc magángyűjtőtől szerezték be a kalapács alá kerülő tárgyakat.