Nem kell visszavenni Günter Grass Nobel-díját

2012.04.10. 16:11

A svéd akadémia semmi okot nem lát arra, hogy megfosszák Günter Grasst irodalmi Nobel-díjától egy Izraelt bíráló verse miatt.

Mint Peter Englund, az akadémia titkára kedden német, angol és svéd nyelven írott blog-bejegyzésében hangsúlyozta: Grass kizárólag szépírói érdemeiért kapta a díjat.

Amit el kell mondani című versében Grass azt írta, hogy Izrael mint atomhatalom a világbékét fenyegeti, és esetleg megelőző csapást mérhet Teheránra, megsemmisítve az iráni népet.

Éli Jisáj izraeli belügyminiszter, az ultraortodox Sasz párt politikusa az izraeli rádióban úgy reagált erre, hogy a 84 éves írótól tulajdonképpen el kellene venni a Nobel-díjat. A miniszter Izraelben nemkívánatos személynek nyilvánította Grasst, és beutazási tilalmat rendelt el a világhírű német író ellen.

A svéd akadémia titkára blogjában rámutatott: Grass kizárólag irodalmi érdemeiért kapta a Nobel-díjat, "mint egyébként az összes többi díjazott is". "A svéd akadémia sem ma, sem a jövőben nem lát semmilyen okot olyan vitára, amely bármilyen formában megkérdőjelezné a Grassnak ítélt díjat" - írta blogjában Peter Englund.