Mentik a Kindle gyilkolta könyvborítókat

2012.04.17. 15:19
A kiadók az e-olvasók táborának bővítése mellett próbálják ellensúlyozni a digitális könyvkiadás melléktermékét: a borító háttérbe szorulását.

A digitális könyvnek elvben nincs borítója: fizikailag nem borítja egy vastagabb textúrájú papírlap, és az olvasó csak az Amazon.com bélyeg méretű képei között válogathat, ha könyvet keres. Az e-book-olvasóra – például Kindle-re - letöltött könyvek jelentős része sem rendelkezik borítóval, az olvasó a befogadást a belső borító szöveges részével kezdi. De a fekete-fehér, esetleg szürkeárnyalatos borítók amúgy sem túl csalogatóak.

Borító nélkül
Borító nélkül
Fotó: Nagy Attila

Az Angliában februárban megjelent Daylight Saving című tiniregény kiadója új stratégiát alkalmazott a kiadvány iránti érdeklődés fokozására: egy ketyegő órát helyezett az előzetes digitális borítójára, ami az időt számolta vissza a könyv megjelenéséig. A dizájnerek még vizes hátteret is terveztek hozzá, amin a kurzort mozgatva olyan érzése lehet a megcélzott vevőnek, mintha ujjaival szántaná a víz felületét.

A könyvborító absztrakt fogalmának megmaradásán sokan dolgoznak. Carin Goldberg könyvdesigner már nemcsak a papír-alapú, hanem a digitális borítótervezéssel, és ennek tanításával is foglalkozik. Goldberg idén januárban egy, a témával foglalkozó eseményen prezentált az e-book borítók tervezésének lehetőségeiről.

Szürkeárnyalatos borító
Szürkeárnyalatos borító
Fotó: Nagy Attila

„A digitális könyv önmagában is képes művészeti alkotássá válni – magyarázza Goldberg -, ugyanakkor még mi is csak tanuljuk mindezt. Nincs egyezményes technológia. A kiadóknak is nyitniuk kellene felénk.”

"Nem vagyok benne biztos, hogy kimondottan borítónak kellene-e hívni – vélekedik Bill McCoy, a Nemzetközi Digitális Kiadói Fórum vezetője. – Ez a jelenség sokkal inkább egy bevezető, kedvcsináló ahhoz az élményhez,  amit a könyv olvasása során fogunk szerezni.”

A Penguin kiadó vezetője, Paul Buckley nem aggódik. „Akár valós könyvborítóról, akár digitális borítóról beszélünk, szerintem mindegyiknek lesz borítója a jövőben. Talán változni fognak bizonyos mértékig, de hát amúgy is minden folyamatosan fejlődik. Én is nyitott vagyok a kreatív ötletekre.”