Philip K. Dick örökösei tovább perlik a Sorsügynökség készítőit

2012.04.25. 11:29

Az ünnepelt science-fiction író, Philip K. Dick örökösei mégsem adták fel: tovább perlik a 2011-es Matt Damon főszereplésével készült Sorsügynökség-filmből származó bevételek miatt a gyártó Media Rights Capitalt és a filmet rendező és író George Nolfit.

Két hónappal azután, hogy az örökösök elálltak a szerzői jogi pertől, amelyben az alkotókat hiába vádolták illetéktelen használattal, mivel a bíró a per kulcsfontosságú bizonyítékait ejtette, újabb keresetet nyújtottak be.

A vádak a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságon hasonlóak, mint a szövetségi perben. Nolfi és  az MRC dollármilliós összeget nem fizetett ki az örökösöknek a bevételekből, mondván a Dick által papírra vetett novella szabadon felhasználható, így semmiféle jogdíjfizetésre nem kötelezhetik őket.

Dick örökösei azt állítják Nolfi már 2001-ben megkereste őket, hogy érdeklődjön a novella jogai felől, amely egyébként 1953-ban született és Helyreigazító csoport néven jelent meg a régi Galaktikákban. Arról szól, hogy emberek egy csoportja alakítja a sorsokat. Az örökösök azt állítják, akkor szerződésben engedélyt adnak a megfilmesítésre, Nolfi pedig fizetést ígért az alapítványuknak, ha bármikor is létrejön a mozi. A filmről a kritikánk itt olvasható.

Nolfi és a MRC a film 2011 márciusi premierje után nem sokkal azt állították, hogy a kisregény közkincsnek számít, így az évente fizetett 25 000 dolláron kívül nem hajlandóak fizetni. Az örökösök a keresetben azt állították, a filmesek kihasználták az író nevével járó hírnevet, és az eredeti megállapodásnak megfelelően el is készítették a filmet, aminek bevételi után ideje lenne rendezniük a számlát.

A MRC véleményét nem ismerjük a vádról, de az biztos, hogy egy 1953-ban íródott történetet még nem lehet szabadon felhasználónak tekinteni: az USA-ban az 1923 és 1963 között keletkezett művek esetében a mű keletkezésétől eltelt 95 év lejárta után lehet annak tekinteni.