Ötven milliót kaszál a Bosszúállókért Robert Downey Jr.

2012.05.17. 17:54 Módosítva: 2012.05.17. 18:10

Természetesen nem forintban, hanem dollárban, mellyel a Hollywood Reporter szerint a egymaga többet kereshet, mint a filmben szereplő összes többi színész együttvéve. A mindkét részével bőven félmilliárd felett termelő Vasember-franchise ugyanis annyira kedvező tárgyalási alapul szolgált Downey Jr-nak, hogy a színész a Marveltől a híresztelések szerint 5 és 7 százalék közötti részesedést tudott kialkudni azért, hogy újra felöltötte Dr. Tony Stark vasöltönyét. És mivel a Bosszúállók simán túllépte az egymilliárd dolláros álomhatárt, ezért Robert Downey Jr. tényleges fizetése is az égbe szökött.

Bár a vásznon a Vasember a Bosszúállók csapatában csak első az egyenlők között, a fizetésekben már nem érvényesült a példás csapategység. Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans és Jeremy Renner a bónuszokkal együtt is csak két-három millió dollárra számíthatnak, de az A-kategóriás Scarlett Johansson és Samuel L. Jackson is csak öt-hatmilliót vihet haza. A Vasember tehát néhány gegnyivel több szerepéért nagyjából huszonötször annyit fog keresni, mint Amerika Kapitány.

Robert Downey egyébként nem az egyedüli sztár, aki bónuszaiból rakosgatja félre a nyugdíjravalót, Hollywoodban a sikergyanús filmek gázsijára többen is az ún. „back end” konstrukciót választják, ami azt jelenti, hogy belemennek egy alacsonyabb alapfizetésbe, de jogot formálnak bizonyos részesedésre a film bevételeiből. Sikeres film esetén ezzel egy-egy sztár elképesztő összegeket tehet zsebre. Hollywoodi információk szerint Johnny Depp A Karib-tenger kalózainak négy részéből összesen 250 milliót keresett, a Forbes pedig 80 millió dollárra taksálja a rendező Michael Bay részesedését a Transformers első részének 710 milliós bevételéből. De a konstrukcióban természetesen ott van a bukta lehetősége is: John Travolta például szcientológus sci-fi eposzával, a minden szempontból kínos Háború a Földön-nel 10 milliót vesztett, mivel a jövőbeli bevételek reményében lemondott 20 millió dolláros alapfizetésének a feléről.