Saját Bartókot teremtett

Index, MTI
2012.06.05. 13:41
A 83. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Temesi Ferenc Bartók című regénye az Alexandra Kiadó gondozásában. A több mint 600 oldalas könyvvel egy negyven éve született terv vált valóra. A könyv hivatalos bemutatóján fellép a Lukács Miklós-Dresch Mihály duó is, az első ötven jelentkező ingyen mehet az A38-on tartott koncertre.
Temesi Ferenc Bartók vagott

Temesi Ferenc harminc éven át készült, hogy könyvet írjon Bartók Béláról, majd 14 hónapon át írta a regényt, amiben megteremti saját Bartókját.  Az író, Temesi Ferenc már gyerekkorában megismerte Bartók Béla muzsikáját, gyakran hallgatta, ahogy nővére zongorán a zeneszerző műveit gyakorolja.

"Én csellóra jártam, de annyira remegett a kezem, hogy százfelé szálltak a hangok. Szerencsémre másfél év múlva kirúgtak" - mesélt zenei élményeiről Temesi.
Emlékei szerint alig múlt húszéves, amikor először felvetette, hogy valakinek meg kellene írnia a Bartók-regényt is. "Ez akkor úgy hangozhatott, mint valamit fenyegetés. Ugyanakkor önbeteljesítő jóslat is volt, hiszen ettől kezdve a barátaim folyamatosan emlékeztettek rá, kérdezgettek, mikor írom már meg" - mesélte a József Attila-díjas író. "Nem lehetett már tovább húzni, mert szerződést is kötöttem rá. Emellett időközben majdnem meghaltam. Ezt is beleírtam" - utalt váratlan betegségére az író.

Ingyen ünnepelhetik Bartók zenéjét

Akiklájkolják az A38-on szombaton tartott koncert Facebook-oldalát, és erről levelet küldenek az adatlapon található emailcímre, ingyen vehetnek részt a koncerten, amelyen fellép Török Ádám és a Mini, a Lukács Miklós-Dresch Mihály duó és Roby Lakatos is.

A regény csírái egyébként már leghíresebb regényében, a Porban is megtalálhatók a Zene címszó alatt, pedig többen megpróbálták lebeszélni a Bartók-regényről, mondván, "lehetetlen vállalkozás", "kész öngyilkosság". "Minél többen győzködtek, annál jobban akartam" - tette hozzá.
Temesi szerint a regény megírásában az volt a legnehezebb, hogy Bartókot megszólaltassa. "Engem is meglepett az, hogy miket mondott. Szófukar, zárkózott ember hírében állt, biztosan meg fogom kapni, hogy a könyvben többet beszél, mint egész életében" - tette hozzá. Persze Temesi a könyvében az ő személyes Bartókját írta meg. "Ez az én Bartókom, ha mások nem ilyennek látják, írják meg ők is a saját regényüket és akkor meglátjuk, melyik a jobb" - magyarázta.

Sokan tévesen tényregényként tartják számon a könyvet, ám az író szerint az áldokumentumregény. "A könyv nagy részét én találtam ki. Segítségül hívtam a tanúkat, édesanyját, feleségeit, fiait, kollégáit, barátait, tanítványait, újrateremtettem a találkozásokat, szituációkat. Ehhez olykor elég volt egy levél" - mesélte. Példaként Bartók Stravinskyval történő találkozását említette, amelyet a zeneszerző említett egy levelében. "Azt írta, hogy Stravinsky roppant beképzelt alak, de azt is megjegyzi, hogy kisebb nála".

A cselekmény három szálon fut: Bartók Magyarországon, Amerikában és van egy rövidebb szál, az "életrajzoló" története. "Ez utóbbi a legrövidebb.Bartók az abszolút főszereplő, a 110 fejezetből 85 szól róla és csak 25 az életrajzolóról" - jegyezte meg az író. Az írást csaknem 30 évig tartó gyűjtőmunka előzte meg. "A hosszú készülődés után 14 hónap alatt megírtam a könyvet. Amikor végeztem, úgy éreztem magam, mint aki leszáll egy olyan vonatról, amelyet gőzmozdony húzott. Eltűntem teljesen a gőzében" - fogalmazott.

Temesi Ferenc elárulta: a regény szerkezetét is Fibonaccitól, az aranymetszés elméletének megalkotójától vette. "Arra gondoltam, hogyha ez Bartóknak jó volt, nekem is megfelel" - jegyezte meg. A könyvben a három szálat könnyen felismerhető jellel látta el, hogy az olvasók külön-külön is elolvashassák őket.

Temesi szerint Bartók Béla fantasztikus író lehetett volna, legalábbis levelei, írásai erről tanúskodnak. Szerinte ez nem véletlen, hiszen a zenének és az irodalomnak is a ritmus az alapja, a nyelv pedig zenének is tekinthető.

A könyv bemutatóját június 9-én tartják a budapesti A38 állóhajón. A tervek szerint fellép a Lukács Miklós-Dresch Mihály duó is. A bemutatóra az első ötven jelentkező ingyen belépőt kap, ehhez nem kell mást csinálni, mint regisztrálni az esemény Facebook oldalán.