Rengeteg érdeklődő a Múzeumok éjszakáján

2012.06.17. 00:19
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) lépcsőkoncertjével nyílt meg hivatalosan szombat délután a 10. Múzeumok éjszakája a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. Más kiállítóhelyeken addigra már órák óta zajlottak a programok. Muszorgszkij Egy kiállítás képei című szimfóniájának két tételét hallhatta 18 órakor a Szépművészeti előtt összegyűlt sok száz fős közönség Fischer Iván vezényletével.

Baán László, a Szépművészeti főigazgatója örült annak, hogy a világ egyik legjobb zenekara nyitja meg a jubileumi Múzeumok éjszakáját az épület lépcsőjén. Bent a múzeumban a különleges tárlatvezetések mellett volt slam poetry verseny, francia sanzonest és szvingest is, a gyerekeket pedig kézműves-foglalkozások várták.

Más kiállítóhelyeken már korábban megkezdődtek a programok, az Ersnt Múzeum már 15 órától fogadta a Múzeumok éjszakája látogatóit. A Nagymező utcai kiállítóhely jelenleg Kelemen Károly tárlatának ad otthont, melyhez családi foglalkoztatót is szervezett. A művész ikonikussá vált mackófigurái erős hatást gyakorolnak nem kevés látogatóra, voltak, akik játékmacival érkeztek a tárlatvezetésekre. Délután hatra már hosszú sor állt a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum előtt is, ahol a ritka khmer, vietnámi, thai és indonéz műkincseket felvonultató tárlat és az ahhoz meghirdetett vezetések már az első két órában több mint hatszáz látogatót vonzottak.

Nemzeti, Iparművészeti, Természettudományi

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Iparművészeti Múzeum az olimpiai játékokhoz és a hungarikumokhoz kapcsolódó tárlatokkal és programokkal, a Magyar Természettudományi Múzeum preparálási bemutatóval és Ludovika-túrával várta az érdeklődőket. Nem volt könnyű bejutni az Iparművészet Múzeumba, a hosszan kígyózó sor azonban gyorsan haladt előre és közben dobszóra táncoló tűzzsonglőr szórakoztatta a látogatókat. A Magyar Nemzet Múzeum ötkarikás játékokhoz és az olimpikonokhoz kapcsolódó emlékeit Gál Vilmos történész-szakmuzeológus vezetésével tekinthették meg a regisztrált látogatók, az Ötkarikás magyarok című kamaratárlatot végigjárók olimpiai totó kitöltésével tehették próbára tudásukat.

A Magyar Természettudományi Múzeumban már délután 2 órakor elkezdődtek a programok: a múzeum munkatársai bemutatták, hogyan preparálnak ki mészkőtömbből ősmaradványokat, valamint hogyan tömnek ki egy madarat. A Ludovika főépületét pincétől a padlásig járhatták be az előre regisztráltak húszfős csoportokban és vezetéssel tekinthették meg a gyűjteményeket. A szakértők arra is vállalkoztak ezen a napon, hogy a látogatók által bevitt, a múzeum gyűjtőkörébe tartozó tárgyakat - kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat, növényeket, állatokat - meghatározzák.

Nemzeti Galéria, Országos Széchényi Könyvtár

A Magyar Nemzeti Galériában délután öt órától Agócs Írisz mutatta be  Kicsi, nagy című új könyvét meseolvasás és foglalkozás keretében. A programot a Kolibri Színház bábjátéka követte, ők Ludas Matyi történetével szórakoztatták a kicsiket. Hat órától éjfélig a galéria termeiben Keresd a nőt címmel játékos vetélkedő várta az érdeklődőket: a festményekhez és szobrokhoz kapcsolódóan olyan feladványokat rejtettek el a szervezők, amelyeket csak az alkotások megtalálása és a művek alapos megvizsgálása után lehetett megoldani.

Látogatók elől elzárt termekbe és gyűjteményekbe tekinthettek be azok, akik az éjszaka folyamán felkeresték az Országos Széchényi Könyvtárat: a vezetett sétákon a könyvtár munkatárai bemutatták a könyvraktárakat, a könyvlifteket, amelyeket a kölcsönzésekhez használnak, valamint az intézmény történetébe és a napi munkafolyamatokba is betekinthettek a látogatók. Akik késő estig bírták, megnézhették a Nílus Gyöngyei tánccsoport előadását is.

Vidéken is dúskáltak a programokban

Csaknem kétezren vettek részt a múzeumok éjszakája szekszárdi programjain, amelyeknek egyik legnépszerűbb része a Wosinsky Mór Múzeum kalandtúrája volt, és nagy érdeklődés kísérte a Borok és Húrok nevű világzenei koncertsorozatot is. A szekszárdi programokon, amelyekért először kellett 300 forintos belépő díjat fizetni, a múzeumban öt, a vármegyeházán hét kiállítás nyílt meg az érdeklődők előtt.

A múzeumban rendhagyó tárlatvezetéssel zárt a fagylalt és a parfé történetét megismertető Spanyoltekercs és hideg nyalat című kiállítás, amelyeken Petrits József és Zsitvai Ágnes szekszárdi cukrászok kalauzolták a résztvevőket. Az intézmény új foglalkoztató helyiségében a gyermekek a római, honfoglalás és őskori hétköznapokkal ismerkedhettek meg egykorú otthonokon, öltözeten, használati tárgyakon keresztül.

Számos különlegességgel várta idén a látogatókat Zalaegerszegen a Múzeumok éjszakája szombaton. A programsorozat keretében első alkalommal nyílt meg a Zalaegerszegi Törvényszék díszterme, éjszakai sétát tehettek a Göcseji Falumúzeumban, a Magyar Olajipari Múzeum pedig két kiállítással - világító ásványokkal és világítástörténeti tárlattal - várta a látogatókat.

A múzeumkertben kézműves foglalkozásokra volt lehetőség: álarcot, pillangót készíthettek a gyerekek, a muzeológusok színes történeteket meséltek a szakma titkairól, Németh János keramikusművész pedig személyesen tartott tárlatvezetést állandó kiállításán. Szombaton éjszaka a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyagából Démoni ragály: a pestis címmel új időszaki kiállítás is nyílt a Göcseji Múzeumban.

Szolnok, Debrecen

A szolnoki Damjanich múzeum rendezvénye kézműves-foglalkozásokkal kezdődött, amelyeken többek között nádból készíthettek hangszert az ügyes kezűek. A zene és az éneklés világába az Alföldi Olajbányász Fúvószenekara és a MÁV-Gépészet Járműjavító férfikara "vezette be"  látogatókat. Emellett a zene és a régészet, illetve éneklő mesterségek címmel tartottak rendhagyó tárlatvezetést.

A programot éjjel éjféltől kétórás táncház zárja. A Szolnoki Galériában - ahol a Szigligeti Színház százéves épületének történetét bemutató tárlat látható - az est folyamán a Szolnoki Kodály Kórus és a Bartók Béla Kamarakórus műsorát élvezhetik a zenerajongók, az utóbbi együttes fellépésén közreműködnek Huszárik Kata és Tóth Gábor színművészek, valamint homokanimációval Nagy Dénes festőművész és Nagy Katalin Matild grafikusművész.

A hagyományos belvárosi múzeumi negyed és a környező utcák programjain túl idén a Debreceni Egyetem főépülete is megnyitotta kapuit szombaton, a Múzeumok éjszakáján; kora este sétatérré váltak a város központjában lévő utcák és terek. A szombat este egyik különlegessége volt az a verseny, amelyen a kollégium jelképévé vált régi tűzoltóbotot, a gerundiumot emelgették az arra vállalkozók. Éjfélkor az Oratóriumban orgonakoncertet tartanak, egész éjjel egymást érik a táncos és zenés programok, kézműves-foglalkozások, filmvetítések és tárlatvezetések.

A jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem alapításának centenáriumát ünneplő Debreceni Egyetem ebben az évben csatlakozott a Múzeumok éjszakája programjaihoz, és megnyitotta idén 80 éves főépületének kapuit a nagyközönség előtt. A Múzeumok éjszakáján az érdeklődők bepillanthatnak a rektori tanácsterembe, ahol az egyetem és a Református Kollégium ősi jelképeit, a gerundiumokat őrzik. Az aulában láthatóak a centenáriumra helyreállított ólomüveg ablakok, amelyek eredetijei a  második világháborúban semmisültek meg. A nagyméretű alkotások kalandos történetét filmvetítéssel mutatják be a szervezők, és az egyetemi könyvtár titkait is megismertetik a látogatókkal.