Rendkívüli előleget kapott a Vígszínház

2012.06.21. 07:24
A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében 150 millió forint rendkívüli előleget kap utolsó negyedévi támogatásából a Vígszínház működőképessége fenntartása érdekében.

A vita nélkül, egyhangú szavazással elfogadott előterjesztésben emlékeztettek arra, hogy a Vígszínház 2012. évi önkormányzati támogatása 833,4 millió forint. Ezt az előirányzatot 1,6 millió forinttal növelte az előző évi pénzmaradvány összege. A támogatást negyedévenként egyenlő részletben utalja át az önkormányzat a színháznak.

Az év folyamán több olyan tényező merült fel a Vígszínház gazdálkodásában, amely fizetésképtelenséghez vezethet augusztusban, illetve szeptemberben. A színház likviditási problémája komoly nehézséget jelent az új évad elindításában, valamint a közbeszerzési eljárásban kötött szerződésekben foglalt fizetési ütemezések betartásában.

A színház likviditási problémáinak hátterében leginkább az áll, hogy a társasági adókedvezmény alapján befogadható támogatás jelentős része csak az év végén várható, viszont a színház kiadásai folyamatosan jelentkeznek. Idén ráadásul a fővárosnak fizetendő bérleti díj - 336 millió forint - is év közbeni kiadást jelent a színháznak. Ez a költség tavaly csak év végén, a TAO-támogatásokkal párhuzamosan jelentkezett, így akkor likviditási probléma nem merült fel.

Az előterjesztés a probléma kapcsán kitért arra: a Főpolgármesteri Hivatal kezdeményezte az önkormányzati tulajdonú társaságoknál, hogy a TAO-támogatásról ne csak az év végén, hanem egy részéről már év közben is kössenek megállapodást a fővárosi fenntartású színházakkal, elősegítve ezzel azok folyamatos fizetőképességét. Mivel azonban a TAO-támogatás ügyében a tárgyalások még nem zárultak le, a most elfogadott előterjesztésben a Vígszínház számára 150 millió forint előrehozott támogatás biztosítását javasolták a júliusi támogatás átutalásával egy időben.