Budapest Pride - Film- és kulturális fesztivál vasárnaptól

2012.06.27. 12:05
Mintegy száz programmal, egyebek mellett filmvetítésekkel, koncertekkel, műhelybeszélgetésekkel és biciklis városnézéssel várja az érdeklődőket július 1. és 8. között a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál.

A július 7-i Budapest Pride felvonuláshoz kapcsolódó kulturális fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösséget érő hátrányos megkülönböztetésre, megerősítse a közösséget, valamint jobban összehozza azt a többségi társadalommal is - közölték a rendezvénysorozat szerdai sajtótájékoztatóján a Budapest Pride szóvivői.

Karsay Dorottya és Hanzli Péter beszámolója szerint a fesztivál megnyitóját vasárnap tartják az Odeon Lloyd moziban, ahol beszédet mond Majtényi László jogtudós és a lengyel Anna Grodzka, a világ egyetlen transznemű parlamenti képviselője; Kulka János színművész dalokkal, Erdős Virág költő pedig verseivel várja a közönséget.

Ezt követően tartják a fesztivál nyitófilmjének vetítését: a vígjátéki és drámai elemeket ötvöző, Parádé című szerb mozi a 2010-es Belgrád Pride körülményeit dolgozza fel. A fesztivál nyolc napja alatt 24 filmet láthat az Odeon Lloyd és a Kino moziban összesen 41 vetítésen a közönség. A Bálint Házban 22 műhelybeszélgetést tartanak, többek között az LMBTQ emberek gyermekvállalási lehetőségeiről, a jogvédelem módjairól gyűlölet-bűncselekmények esetén vagy a magyar LMBTQ-történelem ellentmondásos személyiségeiről.

A Francia Intézet ad otthont Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint fellépésének, majd a Continuo zenekar barokk és reneszánsz koncertjének, míg a Pepita Ofélia bárban egyebek mellett Bán Zsófia, Nádasdy Ádám és Parti Nagy Lajos irodalmi estjét tartják Veiszer Alinda vezetésével.

A július 7-i Budapest Pride felvonulás délutáni piknikkel, koncertekkel és egyéb programokkal kezdődik a Városligetben, ahonnan 16 órakor indul el a menet a rendőrség által biztosított útvonalon.