Elhunyt Nora Ephron, a Harry és Sally írója

2012.06.27. 08:39
71 éves korában, New York-i otthonában halt meg a romantikus vígjátékok egyik filmes nagyasszonya, a forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is ismert Nora Ephron. A rendezőnő már évek óta leukémiás volt, halálát tüdőgyulladás okozta, amivel legyengült szervezete nem tudott megbirkózni.
Fotó: Michael Loccisano / Europress / Getty

Ephron a New York Post nevű napilapnál kezdte karrierjét, ahol szatirikus stílusára és tehetségére hamar felfigyeltek, átkerült az Esquire-hez, majd a The New York Times Magazine főállású újságírójaként dolgozott tovább. 1962-ben a Fehár házban gyakornokoskodott egy ideig JFK mellett, de nem politizálni, hanem filmezni akart. A családfáját elnézve valahol érhető, hiszen szülei és két testvére is forgatókönyvíróként dolgozott.

Első nagy sikere az 1989-es Harry és Sally című film volt aminek egyik jelenetlében Meg Ryan egy étteremben mutatja meg Billy Crystalnek, milyen az, amikor egy nő azt játssza, hogy élvezi a szexet. A film hatalmas közönségsiker lett, a forgatókönyvért Ephront Oscar-díjra, Aranyglóbuszra és BAFTA-ra is jelölték.

Meg Ryannel még kétszer dolgozott együtt, először a Szerelem hullámhosszán című filmben, amit Ephron már rendezőként is jegyzett, majd a Szerelem hálójában című romantikus vígjátékban. Ryan partnere mindkét filmben Tom Hanks volt. Legutóbbi filmje, a Julia és Juliát számos díjra terjesztették fel, Mery Streep a legjobb színésznőnek járó Aranyglóbuszt is megkapta a szerepért.

Karrierje során három Oscar-jelölést kapott, de a szobrot egyszer sem nyerte el. A filmek mellett írt, két esszékötete és és két drámája is megjelent, emellett a Huffington Post nevű online portál egyik blogját is vezette.

Fotó: Michael Loccisano / Europress / Getty

Halálhírére felbolydult Hollywood, a közösségi oldalakon olyan hírességek emlékeztek meg róla, mint Jimmy Kimmel talkshow-műsorvezető, aki Ephron humorát emelte ki a Twitteren, Jeccia Biel színésznő azért mondott neki köszönetet, mert a nők hollywoodi egyenjogúságáért rengeteget tett közvetve és közvetlenül is. Bette Midler, Joe Mantegna, Kevin Nealon, Albert Brooks és Marlee Matlin is az interneten emlékezett meg a romantikus komédiák egykori nagyasszonyáról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport