Paulo Coelhonak a Twitter a kedvenc bárja

2012.08.06. 16:50
Az olcsó okosságok művésze üresnek tartja az ír klasszikust, és azt állítja, képes az egész világgal kommunikálni a Twitteren.

A túl mély értelmű bölcsességek brazil Mestere a Folha de Sao Paolo nevű lapnak keményen ledorongolta a rendszerint a világirodalom egyik legjobb regényének tartott Ulyssest, azt állítva, hogy a könyv roppant idegesítő – számol be az egyenlőtlen világirodalmi csörtéről a Guardian. És bár amúgy mi szépen elvagyunk Coelho bölcsessége nélkül is, de a Mester ez egyszer a fején találta a szöget, Joyce monumentális mikroelbeszélését ugyanis mi magunk is dühöngve dobtuk vissza a Szabó Ervin kölcsönzőpultjára.

Az irodisták és kidobók kedvenc bölcse azonban nem csak rég halott pályatársairól mondott ítéletet, de saját Munkásságát is értelmezte. Coelho - kritikusainak ítéletével szemben - önmagát velejéig modern írónak tartja, de szerinte nem a kísérletezés miatt modern, hanem azért, mert képes a bonyolult dolgokat egyszerűnek láttatni, és képes Ulanbatortól New Yorkig az egész világgal kommunikálni. A világgal való kommunikáció kulcselemének nevezte 15 millió követővel rendelkező twitter-oldalát, mely számára azt a bárt jelenti, ahol elüldögélhet, beszélgetéseket kezdeményezhet, vagy egyszerűen csak hallgathatat, és érezheti az atmoszférát.

Coelho szerint az írók gyakran hibáznak, amikor a tartalommal szemben a formát választják. „A ma írói leginkább más írókat akarnak elkápráztatni” – mondott ítéletet kortársai felett, külön kiemelve a Ulyssest, melyben a tiszta forma mögött  szerinte csak az üresség van. Coelho Manoscrito (Kézirat) elnevezésű, július végén megjelent regényéről is beszélt, mely az első munkája 2011-es, eleinte halálosnak tűnő szívbetegsége óta. A Kézirat az 1099-es ostromlott Jeruzsálemben játszódik, közvetlenül a keresztesek győzelme – és az ezzel együtt járó vérengzés – előtt. Súlyos betegsége ellenére az író azt állítja, hogy új könyvében nem szerepelnek önéletrajzi elemek, ugyanolyan regény lesz, mint az eddigiek. Coelho azt is elárulta, hogy fél attól, hogy halála után visszaélnek kiadatlan szövegeivel, ezért végrendeletében szigorúan meghagyja: hagyatékából egyetlen posztumusz könyv sem kerülhet kiadásra.