Bozsikék visszaéltek az új Trafó-vezető nevével

2012.09.06. 15:26
Szőcs Gézának nemet mondott a nemzetközi hírű koreográfus a felkérésre, hogy legyen a Trafó vezetője, Bozsik Yvette pályázatába akarata ellenére került, de most már saját döntése nyomán lett a magyar alternatív kultúra legfontosabb helyének vezetője, nyilatkozta a Magyar Narancsnak.

Nagy József korábban szerepelt Bozsik problematikus pályázatában. Külsős művészeti vezetőként nagyjából az intézmény harmadik embere lett volna, de mire Bozsikot kinevezték, és közzétette a pályázatát, a rá vonatkozó részeket kitakarta, árulta el a hetilapnak.

Tarlós István a vajdasági származású, de Franciaországban élő Nagy József koreográfust, táncművészt, rendezőt augusztus 31-én nevezte ki az intézmény élére. A művészeti központ igazgatói posztját Szabó György korábbi igazgató menesztését követően Bozsik Yvette töltötte be, aki márciusban bejelentette, hogy az őt ért szakmai és személyes támadások után lemond a pozícióról. Ezt követően az igazgatói posztra május 3-án írtak ki újabb pályázatot, ami már eleve későinek számított, hiszen az intézmény vezetését július elsejétől kellett volna átvennie az új vezetőnek.

"Egy súlyos félreértés, hogy azt ne mondjam: visszaélés történt - részletezte az új igazgató, hogyan éltek vissza a nevével. - Horváth Csabával (aki Bozsik művészeti vezetője lett volna) régóta munkakapcsolatban álltam, ő hívott fel, hogy adott esetben tudnék-e nekik segíteni, ajánlani jó előadásokat, ilyesmi. Annyit mondtam, hogy persze, segítek, ha tudok, nagyjából bárkinek ezt mondtam volna, de külön kértem, hogy ne használják a nevemet, ez csak egy baráti gesztus. Azonban semmilyen tervem nem volt a Trafóval, nem is lehetett, hiszen mint mondtam, Szabó Gyuri ellenében semmiképpen nem akartam volna versenyezni. Amikor megtudtam, mi történt, azonnal kértem, hogy vegyék le a nevemet."

Miután Bozsik Yvette visszalépett, döntött úgy, hogy pályázik. Hozzátette, hogy jónak tartotta az előző vezetést. Tehát nem sok értelme nem volt kitenni Szabó Györgyöt. "Még régebben, talán két évvel ezelőtt felhívott Szőcs Géza, hogy nem érdekel-e a Trafó. Rögtön és határozottan mondtam nemet."