Megválik gyűjteményétől az Andy Warhol Alapítvány

2012.09.06. 20:31
Teljes gyűjteményétől megválik az elkövetkező években a New York-i Andy Warhol Alapítvány: a The New York Times című lap által 100 millió dollár összértékűre becsült művek egy részét múzeumoknak adományozzák, a többit árverésre bocsátják.

A kiárusítás minden eddiginél szélesebb hozzáférést biztosít a 25 éve elhunyt pop-art művész alkotásaihoz, Andy Warholnak a művészetek demokratizálásáról vallott felfogásával összhangban – hangsúlyozta szerdai közleményében az alapítvány elnöke, Joel Wachs. Az árveréseken a szlovákiai gyökerű művész több, eddig nem ismert alkotásával is találkozhat a nagyközönség.

A közlemény szerint a Warhol-alapítvány (The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts) a jövőben fő feladatára, a képzőművészetek támogatására akar összpontosítani, mivel a művészeti élet minden korábbinál nagyobb támogatásra szorul. A bevételből elsősorban az ösztöndíjprogramot kívánják megnövelni és feltőkésíteni.

Andy Warhol festményeinek, fotóinak, grafikáinak és egyéb alkotásainak kiárusításáról a Christie's aukciósházzal kötött több évre szóló exkluzív szerződést az alapítvány, az online értékesítés már februárban megkezdődik.

Az árverezőházzal közös szerdai New York-i bejelentés szerint fennállásának 25. évfordulója alkalmából az alapítvány múzeumoknak adományozza Warhol több jelentős alkotását, folytatva a Warhol-művek elajándékozásának régmúltra visszanyúló hagyományát. A kedvezményezett múzeumokat nem nevezték meg.