Ursula Krechel német író kapja a Német Könyvdíjat

2012.10.08. 23:10
A főleg verseiről ismert Ursula Krechel a Landgericht (Tartományi bíróság) című regényével érdemelte ki a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító díjat, amelyet mindig a frankfurti könyvvásár előestéjén adnak át.

A Tartományi bíróság című regény a második világháború utáni első években, Nyugat-Németország megalapításának időszakában játszódik, és egy zsidó bíró sorsát követi; származása miatt menekülni kényszerül, a nácik bukása után pedig visszatér hazájába, amely nem fogadja szívesen. Az alkotás "csodálatosan hűvös és modern regény", és "pontos képet rajzol a korai NSZK-ról" - áll a zsűri indoklásában.

A Német Könyvdíj a német könyvszakma csúcsszervének, a Börsenverein des Deutschen Buchhandelsnek az elismerése az utóbbi év terméséből a legjobbnak ítélt német nyelvű regénynek. A 2005-ben alapított díjra német, osztrák és svájci kiadók pályázhatnak köteteikkel. A benevezett több száz regény közül a tekintélyes kritikusokból álló zsűri az első lépésben egy húszas listát állít össze, majd a mezőnyt hat kötetre szűkíti. A díj 25 ezer euróval jár, az utolsó körbe bejutott további öt alkotást 2500-2500 euróval jutalmazzák.

Az idén Ursula Krechel volt az egyetlen nő a hatos körbe bejutott regényírók között. A Berlinben élő 64 éves szerző 13 verseskötet után fordult a regényműfajhoz. A Landgericht a második regénye, az első 2009-ben jelent meg.

Magyar vonatkozás, hogy az elismerést 2010-ben a vajdasági Óbecsén született, Svájcban élő és német nyelven író Melinda Nadj Abonji (Nagy Abonyi Melinda) kapta a Tauben fliegen auf című regényéért, amely az idén jelent meg magyar fordításban Galambok röppennek föl címmel.  • Tippek
  • Árfolyam