Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Meghalt Komár László

2012.10.17. 08:59 Módosítva: 2012.10.17. 13:08
67 éves korában otthon, felesége karjaiban elhunyt Komár László. Az énekest három hete tüdőembólia miatt szállították kórházba, akkor pár percen múlt az élete. A Blikk szerint gyógyíthatatlan betegségét az utolsó pillanatig titkolta Komár. Az énekes 1962-ben kezdte pályafutását az első magyar rock and roll zenekarban, és nemsokára úgy tekintettek rá, mint a magyar Elvisre.

Súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett Komár László, de nem akarta, hogy sajnálják, ezért titokban tartotta, hogy a szervezetében már évek óta ott lappangott a kór. Komár László szerda hajnalban otthonában, felesége karjaiban hunyt el – írta meg a Blikk.

Nemrég tüdőembóliával vitték az intenzívre Komár Lászlót. Az énekes élete perceken múlt, de végül sikerült megmenteni. A Blikknek akkor azt nyilatkozta, hogy először légszomja támadt, nyilallt a válla, majd végül már üvöltött a fájdalomtól. Az énekes akkor többször is elvesztette az eszméletét az oxigénhiánytól, de fájdalomcsillapítókat és antibiotikumot kapott, és jobban lett.

A zenész akkor még azt nyilatkozta a bulvárlapnak, hogy azért történt meg a baj, mert régóta szenvedett a nyaki gerincsérvével, ami meg is duzzadt, és a tüdő ereinek elzáródásához vezető váladék is onnan származott.

Komár 2010 februárjában a Frizbiben beszélt először arról, hogy 2006-ban egy daganatot találtak a lábában az orvosok. „Kétszer kaptam kemoterápiát, amitől kihullott az összes hajam. Ezek után leállítottam a kezelést, és úgy döntöttem, más gyógyítási módszerhez folyamodok. Nagy dózisban kaptam vitaminokat, amik egy ideig segítettek, de két évvel ezelőtt egy újabb daganatot találtak az orvosok. Szerencsére azt is kivették, azóta semmi bajom”.

62 óta táncoltak a lakkcipők

Komár 1944. november 28-án született a Veszprém megyei Adásztevelen, 1962 és 1965 között a Scampolo tagja volt (majd 1967-től ismét), 1965 és 1967 között pedig a Dogs együttessel zenélt. A Scampolo volt az első magyar zenekar, amely rock and rollt játszott. Az amatőr együttes még 1961-ben alakult a Földmunkagép Vállalatnál dolgozóiból, egy évvel később már rendszeresen koncerteztek a Vigyázó Ferenc utcai kultúrteremben, ekkor csatlakozott hozzájuk Komár is.

1966-ban részt vett a Táncdalfesztiválon. 1969 és 1970 között az Atlas, és a Bergendy-együttessel lépett fel. 1971–72-ben között a Non-Stop együttes énekese volt.

„Laci volt a magyar Elvis

Komár László rock and roll slágerekkel vált ismertté, pályatársai és a rajongói is a magyar Elvis Presleynek nevezték. Nem véletlenül: Komár olyan nagy rajongója volt a memphisi Királynak, hogy 1984-ben Emlék – Elvis Presley címmel egy albumot is kiadott, amiken olyan Elvis-slágereket énekelt el magyar szöveggel, min a The Girl Of My Best Friend vagy a Kiss Me Quick. Zenészkollégái úgy tudják, többször járt Memphisben, és Las Vegasig is képes volt elutazni, csak hogy egy koncerten személyesen is láthassa idősödő bálványát.

8695 4193kep
Fotó: Hungaroton

„A magyar Elvis jó hasonlat, de Laci sokkal több volt egy tehetséges Elvis-imitátornál. Hitelesen tolmácsolta az 50-es évek rock and roll életérzését, de saját, komoly életművel is rendelkezett" – így emlékezett vissza az Omega frontembere, Kóbor János Komár Lászlóra, akivel szinte ugyanakkor, a 60-as évek elején robbantak be a magyar zenei életbe. Bár a stílusuk különböző volt, Kóbor és Komár jó barátok voltak és rengeteget beszélgettek: az elhunyt énekes ugyanúgy a Hungarotontól független Omega stúdióban vette fel az albumait, ahogy a P-Mobil és mások.

„Szinte több Komár-lemez készült itt, mint Omega-album – folytatja a múltidézést Kóbor – Laci egyedülállóan profi előadó volt. Bement, odaállt a mikronfonhoz, és négy perc alatt, elsőre úgy felénekelt mindent, hogy nem is kellett semmit újra felvenni."

A stúdiómunkával megspórolt időt Kóbor és Komár beszélgetésekkel töltötte: kidumálták a többieket, mert az Omega-tagok nem olyan társaságban mozogtak, mint a bohéméletet élő, nőügyeiről és verekedéseiről híres Komár. „Kicsit hirtelen haragú volt, de nagyon jó barátom volt, és sosem ismertem a verekedős, vitatkozós oldalát, amiről mások sztoriztak" – emlékszik vissza Kóbor János, aki kicsit fájlalja, hogy a mai fiataloknak már csak a Hungária jelenti a magyar rockabillyt: „Fenyő Miki és Komár Laci is sokat tettek azért, hogy a 80-as években egy jópofa, lendületes dologként éledt újra itthon az 50-es évek amerikai rock n' roll-kultúrája. Amikor találkoztunk, Laci mindig azzal viccelődött, milyen jó lenne megint együtt felvenni egy új lemezt, de úgy tudom, ő tényleg szeretett volna egy utolsó Elvis-emlékalbumot. Csak a hanglemezipar időközben kihalt alólunk."

Komár László első kislemeze még a hetvenes évek elején jelent meg Jóbarátom címmel, de későbbi nagy slágereivel lett igazán ismert. Az olyan dalokat, mint a No Miss, a Mondd kis kócos, a Mambo Italiano vagy a Táncoló fekete lakkcipők, valószínűleg mindenki ismeri, akinek a magyar az anyanyelve. Utóbbi dal annyira meghatározó volt Komár életében, hogy önéletrajzi könyvének is ezt a címet adta.

1981-ben jelenik meg első nagylemeze a Pepita kiadónál, amin már olyan nagy zenészekkel dolgozott együtt, mint Presser Gábor, Szörényi Levente vagy Bródy János. A cím nélküli albumot még 2011-ig 16 követi, köztük olyan legendásak is, mint a Te vagy a játékom (1986), Viva Las Vegas (1993) vagy a Férfiszív (1997).

Szerepelt a Presser Gábor által megzenésített Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról eredeti 1973-as előadásában a Vígszínházban olyanok mellett, mint Balázs Péter, Ernyey Béla, Hegedűs D. Géza és Kern András, de az 1981-es Ripacsokban is feltűnik önmagát alakítva.

Kiemelkedő munkájának elismeréseként 2011-ben, 67. születésnapján vette át a Hungaroton életműdíját. Az alkalomból Tarlós István főpolgármester is köszöntötte, aki szerint Komár népszerűsége a politikusok számára irigylésre méltó volt, illetve közös ügyükként nevezte meg az 1956-os forradalmat támogató Elvis Presley-ről közterületet nevezzenek el Budapesten.

Utolsó, sorrendben a 18. stúdiólemeze 2005-ben jelent meg Új arc címmel. Az albumon azzal a Kaszás Péterrel dolgozott, aki annak idején Zámbó Jimmy dalait is írta. A kritikák kiemelték, hogy a cím nem véletlen, hiszen egy új Komár Lászlót lehetett rajta megismerni, aki az édes-bús szövegeket is kellemes hangzással, könnyeden tudta tálalni. Utolsó új dalai a Nagylemez című válogatáslemezen jelentek meg 2011-ben. Ezen az albumon azok a szerzemények kaptak helyet, amit Nagy Tibor írt számára a karrierje során.

Több mint 2000 nő, öt házasság, négy feleség

Komár László ötször nősült, mindig büszke volt rá, hogy imádják a nők. Zalatnay Cini első szerelme is ő volt, Cini azt mondta róla, hogy "gyönyörű pasi volt, és nagyon tudott szeretni. Szerintem én voltam az egyetlen, akit nem csalt meg". Cini és Komár kapcsolata két évig tartott, aztán a magyar Elvis "rábólintott", amikor rájött, hogy Cini állítólag megcsalja Frenreisz Károllyal, Cini ezt később úgy mesélte, hogy Komár kiverte a fogát. A két énekes megbékélt egymással, és évek múltán jó barátok lettek.

Komár állítólag több mint 2000 ezer nővel bújt ágyba, amiről szexnaplót is vezetett. Júniusban a Storynak úgy nyilatkozott, hogy „szerencsére nem panaszkodhatok, még ennyi idősen is sok nő vonzónak talál, így fellépések után továbbra is kapok ajánlatokat, rendszerint női telefonszámokkal a zsebemben térek haza ".

Idén januárban azután titokban vette el azt a nőt feleségül, akinek karjaiban szerda hajnalban meghalt. 59 éves párjával, Krisztinával három évtizeddel ezelőtt találkoztak. Házasságuk egyszer már véget ért, de 30 év után újra fellobbant közöttük a szenvedély, és úgy döntöttek, hogy összeházasodnak. Komár azért akarta titokban tartani a frigyet, mert negyedike felesége, Erzsi, akitől két éve vált el, nem szívlelte Krisztinát, és Komár azt szerette volna, hogy nyolc éves kislányát, Karolinát a bíróságon meghatározott időn túl is láthassa.

Komár a Blikknek októberben ismerte el ötödik házasságát, amit harmadik feleségével kötött újra. Mint mondta, „már nem akarok hazugságban élni. Amikor a roham után erőtlenül feküdtem a kórteremben, nem holmi élettárs volt velem, ahogy az megjelent a cikkekben, hanem Komár Krisztina, a feleségem. Most is itt van mellettem, és ebben a pillanatban is arra gondolok: ő a másik felem”.

Tavaly novemberben, 67. születésnapja kapcsán azt mondta a Blikknek, „amikor elfújtam a gyertyákat, az egészségemmel kapcsolatban kívántam valamit a jóistentől. Azt kértem, engedje meg, hogy a kislányomat, Karolinát, legalább tizennyolc éves koráig tudjam nevelni. ... Hogy őszinte legyek, nem foglalkozom a halál gondolatával, mert azt vallom, amikor megszületünk, akkor már ki van jelölve a halálunk napja. A halál egy új kezdet, én nem félek tőle.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport