Aki nem akar tünteni

2012.10.19. 16:22

Közeledik október 23-a, ami idén négy napos hosszú hétvégével is párosul. Az ilyenkor már kötelező felvonulásokon túl megannyi más – nem csak a kormány által hivatalosan szervezett – programlehetőség vár a kikapcsolódni vágyókra szombattól egészen jövő hét keddig. Ráadásul jövő hét szombatig kellemes időt jósolnak, így amennyire csak lehet, használja ki a jó időt! Az Index segítséget nyújt abban is, hogy jól válasszon szabadideje eltöltésére.

Ezen a hétvégén, szombaton a komolyzenét kedvelők lesznek előnyben: Jandó Jenő a Régi Zeneakadémián zongorázik, míg este a Művészetek Palotájában Luis Fernando Pérez Beethoven darabokat ad elő héttől. Az autók szerelmeseinek érdemes elkanyarodniuk a Syma csarnok felé, mert megannyi klasszikus oldtimer várja a kicsiket és nagyokat – a kiállítás egészen október 23-ig nyitva tart majd. A legkisebbek számára nyújt tartalmas elfoglaltságot, ha kilátogatnak a Westend tövében már október 18-tól, csütörtöktől nyitva tartó Óriások című kiállításra, ahol életnagyságú ősállatokkal ismerkedhetnek meg az arra kíváncsiak.

A színházak kedvelői este A lovakat lelövik, ugye című klasszikust tekinthetik meg a Vígszínházban. Netán kíváncsi arra, hogyan veri szét egymást Rékasi Károly és Détár Enikő? Ezt láthatja a Rózsák háborúja című darabban, ha elmegy a József Attila Színházba szombat, vagy vasárnap este fél nyolckor. Vastag Tamás rajongóinak ajánljuk a RaM Colosseum előadását, Alexander Dumas-t alakítja a Monte Cristo grófja című musicalben – de fellépnek vele az ExperiDance Tánckar és a Jókai Színház színészei. Akit viszont a könnyűzenei koncertek érdekelnek, annak este nyolc órától Tóth Vera klubkoncertjét ajánljuk a Cotton Club & House-ban.

Október 21-én vasárnap, ha igyekszik, még elcsípheti az Aj Vej-Vej New York-i életét feldolgozó fotókiállítást az Ernst Múzeumban, vagy ha a nemzetközi fotók kiállítására vágyik, betérhet a Néprajzi Múzeumba, ahol World Press Photo kiállítása is látható. Ezen kívül aznap ér véget az Olasz Nyelv Hete az Olasz Kultúrintézet és az Olasz Nagykövetség szervezésében, melyet a mediterrán kultúrákért rajongóknak melegen ajánlunk. Aki inkább másfajta kikapcsolódásra vágyik, annak ott az Übü király a Maladype Társulat előadásában, vagy a Macskák délután háromtól a Madáchban. De akár DJ-ket is simogathat az Akváriumban háromtól a XIII. Országos Lemezbörzén.

Október 22-én már kikerülhetetlen, hogy bele ne keveredjen a 23-i ünnepi készülődésekbe, ugyanis megkezdődnek az ünnepi programok. A forradalom egyik egykori helyszínén, vagyis a Műegyetemen délután háromtól tartanak megemlékezést, majd azt követően a fáklyás menet átvonul a Bem térre, ahol szintén megemlékezés lesz. Azt követően egy csapatnyi fiatal Csepel teherautón átrobog a Kossuth térre – ezzel megidézve '56 szellemét –, hogy ott este hétkor fellobbantsák a forradalom lángját, és tisztelegjenek a hősi halottak előtt. Ezzel szinte egy időben újabb maratoni koncertsorozat indul a Müpában, ahol Bogányi Gergely három részletre oszló előadásával fél négytől egészen késő estig várja Liszt és Bach rajongóit – előbbi zeneszerző születési évfordulóját a Bazilikában is koncerttel ünneplik.

Október 23-án nehéz dolga lesz annak, aki el szeretné kerülni a különböző demonstrációkat. Erre megoldásként javasoljuk, hogy térjen be az Operába, ami nyílt nappal várja látogatóit – a gyerekeknek úgynevezett Csokikoncerteket adnak, míg a felnőtteknek klasszikusokkal kedveskednek, de megtekinthetik az Opera látogatók elől elzárt részeit is. Ugyanígy nyitva lesz fél négyig a Parlament épülete is, ahol meg lehet nézni az óránkénti zenés őrségváltást, de egy regisztrálást követően az Országház azon részeibe is benézhetünk, amelyek a forradalomban kulcsszerepet töltöttek be. Akik inkább a szabadban szeretnék eltölteni az '56-os forradalom emléknapját, azokat a Kossuth téren családi programok – fotókiállítás, olvasóliget, és élőzene – várják. Itt fellép többek között az Amatild, és a Pénzügyőr Zenekarok, valamint a Buda Folk Band, Kiss Gergő és barátai, délután ötkor pedig a Ghymes rajongóinak legnagyobb örömére a zenekar is koncertet ad, persze csak Orbán Viktor miniszterelnök beszéde után.

Ezen a napon ingyen látogatható a Terror Háza Múzeum – amit azoknak ajánlunk, akiknek még nem volt alkalma betekinteni ebbe az intézménybe. A forradalomról szóló filmek kedvelőinek figyelmébe ajánljuk a műegyetemi programok folytatásaként az ott megrendezett filmvetítés-maratont: aznap délelőtt tíz és délután fél négy között levetítik a Szabadság, szerelem, a Mansfeld, és a Megáll az idő című filmeket.

Garantáltan forradalommentes szórakozást kínál az örökzöld Liliomfi, mely az Örkény Színház egyedüli műsora azon a napon. Másfajta, szintén könnyed szórakozást kínál a Dumaszínház: ha egyszerűen csak jót akar derülni, akkor ezt megteheti három napon keresztül, még 23-án is, hisz a stand up komikusok teljes gőzzel ontják a humort – este fél nyolctól a Showder Klub ismert arcai, Kiss Ádám és Kőhalmi Zoltán lépnek fel a Corvin negyedben.