A Penguin és a Random House egyesülésével létrejön a legnagyobb könyvkiadó

Index, MTI
2012.10.29. 15:04 Módosítva: 2012.10.29. 15:13
A hagyományos kiadók már csak így tudják felvenni a versenyt az Amazonnal és a Google-lel. A világ legnagyobb kiadója jön létre az egyesüléssel.

Egyesül Európa két vezető könyvkiadója, a Random House és a Penguin - jelentette be a két társaság hétfőn. A két vállalat már most a világ hat legnagyobb könyvkiadója között van, a fúzióval az első helyre kerül az egyesített cég.

A Penguin Random House névre keresztelt vállalatban a Random House anyavállalatának, a német Bertelsmannak 53 százalék, a Penguin tulajdonosának, a brit Pearson csoportnak 47 százalékos részesedése lesz. A tényleges összeolvadás a szükséges hatósági jóváhagyások után várhatóan 2013 második felében valósul meg.

Az összevont kiadó globálisan az angol nyelvű könyvek nagyjából 25 százalékát fogja publikálni. Az ügylet értékét nem közölték, bennfentesek szerint 2-3 milliárd dollár közöttire tehető a részvénycsere.

A Bertelsmann honlapja szerint évi 11 ezer új könyv megjelentetésével és 500 millió példány eladásával a New York-i székhelyű Random House a világ legnagyobb könyvkiadója. A csoport - amelynek égisze alatt 15 országban 200 kiadóvállalat működik - 1,7 milliárd euró volt az árbevétele tavaly, és 947 millió idén az első fél évben.

Az elsősorban klasszikusokat kiadó Penguin 2011-ben 1,2 milliárd euró árbevételre tett szert évi négyezer új mű kiadásával.

Verseny az Amazonnal

A fúzió azért is szerencsés ötlet, mert így a hagyományos könyvkiadók jobban fel tudják venni a versenyt az internetet meghódító versenytársakkal.

„Az egyezségnek van értelme: az Amazon nagy-britanniai részesedése a hagyományos és az e-könyvek piacán gyorsan közelíti a 40 százalékot, miközben a versenyt most igazán csak az ugyanolyan hatalmas techóriások jelentik, mint az Apple és a Google. A kiadóknak egyszerűen több erőre van szükségük ahhoz, hogy jelen legyenek ezeken az új platformokon, és beleszólásuk legyen ezeknek a piacoknak a fejlődésébe" – nyilatkozta Phil Jones, a Bookseller szakmagazin főszerkesztője a Guardiannek.