Vietnamban börtönbüntetésre ítéltek két dalszerzőt

2012.10.30. 10:59
Honlapjukon a kormányt bíráló dalszövegeket tettek közzé, négy, illetve hat év börtönt kaptak érte.

Tran Va Hai ügyvéd elmondta, hogy Vo Minh Trit – művésznevén Viet Khangot – és Tran Vu Anh Binht államellenes propaganda terjesztésének vádjával egy Ho Si Minh-városi bíróság négy, illetve hat év börtönre ítélte. A két férfi büntetése letöltése után két évre házi őrizetbe kerül.

A két dalszerző egy külföldi vietnami ellenzéki csoport által működtetett honlapon jelentette meg a műveit. A 34 éves Khangot az internetezők a Kína-ellenes aktivisták elleni rendőri megtorlást bíráló dalairól ismerik. A 37 éves Binh szerelmes és hazafias dalok szerzője, amelyeket a kommunista ország népdalénekesei adtak elő. A két férfit 2011 végén vették őrizetbe, amikor a vietnami kormány erőteljesebben fellépett a Kína-ellenes mozgalmakkal szemben.

Nemzetközi jogvédő csoportok bírálták az ítéletet, és a két zenész azonnali szabadlábra helyezését követelték. Egy hónapja három bloggert ítéltek tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre a délkelet-ázsiai országban. Az ítéletet hevesen bírálta többek között az Európai Unió és az Egyesült Államok.