Megalázták a Prima Primissima-díjra jelölt romát

2012.11.24. 15:31 Módosítva: 2012.11.24. 15:40
Visszalépett a Prima Primissima-díjra jelölt Rostás Árpád, mivel a jelöléssel összefüggésben számos megaláztatásban volt része.

A nol.hu értesülései szerint az asztalosművész döntését részben azzal indokolta, hogy művészek és tudósok között nem méltó ilyen elismerésre, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy roma emberként a jelöléssel összefüggésben számos megaláztatásban volt része, ezért elnézést kér azoktól, akik eddig rá szavaztak, de inkább a háttérben marad.

Rostás Árpád  a nol.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy "az önbecsülésem többet ér, mint pár millió forint". Bár konkrétumokat nem akart azzal kapcsolatban elárulni, hogy miért jutott lépett vissza a Prima Primissima-díj jelölésétől, azt elmondta, nem kér a bántásból, mert származása miatt eddig is bőven jutott neki, például nem szolgálták ki egy presszóban, leköpték az utcán, és elzavarták, amikor roma gyerekek érdekében támogatásért pályázott.

A roma származású vándorasztalos 1962-ben született Kaposváron, édesanyja a kórházban hagyta, ezért különböző gyermekotthonokban nevelkedett. Asztalos szakmunkásként végzett, bejárta az országot, később egész Európát. Volt állami gondozottként most a somogyvári nevelőotthonnak otthon adó kastélyt restaurálja az ott élő gyerekekkel együtt.

Korábban a Vatikánban és Versailles-ban is dolgozott bútor restaurátorként, de dolgozott a Dohány utcai zsinagóga és a Parlament fabútorainak felújításán is. Munkásságáról Gyarmathy Lívia Lépcső címmel szemledíjas dokumentumfilmet készített 1994-ben.