Nem lesz Banksy a Műcsarnokban

2012.11.28. 16:45 Módosítva: 2012.11.28. 17:02
12 ezer rajongó tizenegy hónapon keresztül várta, hogy megnyíljon Banksy budapesti kiállítása. Két elhalasztott megnyitó után azonban kiderült, hogy egyetlen Banksy-kép sem lesz a nevével hirdetett eseményen. A Műcsarnok szerint kommunikációs félreértések miatt tűnt valódinak a kiállítás. Ugyanakkor kiderült, hogy a kurátor az utolsó pillanatig küzdött a street artosért. Az eseményen levetítik Banksy filmjét, magyar utcaművészek állítanak ki, ami pedig utána a falakon marad, azt megkapja a Magyar Művészeti Akadémia.

Egyetlen Banksy-munka sem lesz a Műcsarnok Banksy-kiállításán, és ezzel új szakaszába lépett a trükkös sztárkiállítások kora. A Szépművészeti által kidolgozott technika szerint eddig legalább egy műre szükség volt a sztárművésztől, hogy kiírhassák a nevét a plakátokra, mint az történt a Caravaggio-kiállításnál. A továbbfejlesztett változat szerint viszont már csak a név marad. Banksyt a Műcsarnokban csupán a filmje képviseli, ami egyébként remek munka, mi is írtunk róla, igaz, két éve, amikor megjelent.

A kiállítás kurátora, Készman József szerint szó sincs átverésről, egyszerűen „félrement a kommunikáció”. A félreértést egy rajongói oldal okozta: valaki látva az év elején közzétett programtervezetüket, létrehozott egy Facebook-oldalt az eseménynek. Erre aztán döbbenetes mennyiségű érdeklődő, több mint 12 ezer ember iratkozott fel, és mindenki tényként kezelte a hírt, miszerint Budapesten láthatja a világhírű street artos munkáit.

A hisztériakeltés azonban a jelek szerint nem írható egyedül a lelkes facebookozó számlájára. A Műcsarnok január óta Banksy-kiállításként hivatkozott az eseményre. Több lap is megszólaltatta őket a témában, és azt nem állították ugyan, hogy Banksy munkákkal teli termek várják a kedves látogatót, de az ellenkezőjét sem. Inkább elkenték a témát, mint az Origo januári cikkében, ahol kikacsintva azt lebegtetik, hogy ha szerencsénk van, talán megpillanthatjuk a sztárt a Városliget félhomályában: „Banksy jelenlétére nem számítanak a kiállítás szervezői, mivel még ha részt is vesz protokolláris eseményeken, mindig megőrzi inkognitóját. Onnan lehet aztán rájönni, hogy valahol ott volt, hogy egy-két napon belül (új) graffitijei jelennek meg az adott városban.”

De ugyanígy elnagyolta a kérdést a Fidelio október végén: „Nem egyszerűen reprodukciók vagy idézetek lesznek a falon: ingyenes fesztivál várható sok kísérőeseménnyel, a középpontban Banksy 2010-es, a budapesti kiállításnak is nevet adó Exit Through the Gift Shop című dokumentumfilmjével....Kiegészítő anyagokat is be szeretnénk mutatni, amelyek a film készülésével kapcsolatosak, annak nyersanyagaként szolgáltak. ...- mondta Készman József.”

A Banksy-kiállítás kapcsán ez a fajta kommunikációs könnyedség azért is furcsa, mert a street artosnak eddig csupán két kiállítása volt, és ezek mind világszenzáció számba mentek. A média hónapokig foglalkozott az általunk is bemutatott bristoli, és a Los Angeles-i showjával. A helyzet tehát inkább olyan, mintha Budapest azzal büszkélkedne, hogy nálunk lesz az olimpia, majd az utolsó héten kiderülne, hogy sajnos mégsem jött össze.

Küzdöttek Banksyért

Az vélhető, hogy a Műcsarnok stábja az utolsó pillanatig küzdött Banksyért. Bár a street artos már az év elején jelezte nekik, hogy direkt a Műcsarnoknak nem készít munkákat, de remélték, hogy galériáktól, gyűjtőktől azért beszerezhetnek néhány alkotást. A kommunikációt nehezítette, hogy nem tudható, ki a művész valójában. Kapcsolatot csak egy rejtélyes ügynökség, a PCO közvetítésével lehet tartani vele. A tárgyalásokat nem segítette az sem, hogy az iroda megorrolt a Facebook-esemény és néhány blogos megjelenés miatt, amelyek már kész tényként tárgyalták a kiállítást.

Nyáron derült ki, hogy más forrásból sem tudnak alkotásokat szerezni. Viszont megvásárolhatják a Sundance fesztiválon nagy sikerrel bemutatott filmjét, az Exit Through The Gift Shop terjesztési jogait.

A kurátor az utolsó pillanatig próbálkozott, emiatt tolták a bemutatót november 22-ről 28-ra, majd végül december 8-ra. Legutóbbi felvázolták Banksynek a magyar kormány tervét, miszerint a Műcsarnokot a jobbos dafkeszervezetnek, a Magyar Művészeti Akadémiának adnák át. Banksy állítólag sajnálatát fejezte ki, de azt üzente, hogy már rövid az idő arra, hogy bármivel is előálljon.

Készman tervei szerint a Banksy-kiállítás inkább fesztivál lesz, ahol magyar street artosok festik ki a Műcsarnok eddig a közönség elől elzárt, alagsori folyosóit. Levetítik a Banksy-filmet, amely DVD-n megvásárolható is lesz. Szerveznek vetítéseket, és a megnyitón dj-k játszanak. A magyar kiállítók neveit a kurátor még nem akarta elárulni, mivel egyesek tervezik, hogy valamilyen friss formációban, nem pedig saját nevükön jelennének meg.

Kérdésünkre, hogy mi lesz a falakra festett alkotásokkal, Készman azt mondta: „Otthagyjuk őket, és ha az Akadémiát zavarja, majd lekaparják.”

Az MMA helyzetbehozásának hírére a Műcsarnok igazgatója a héten beadta a felmondását, mivel úgy érezte, a helyzet nem teszi lehetővé, hogy szuverén módon vezesse a múzeumot.