Bátyai Edináért tüntettek Szegeden

2012.11.30. 11:46 Módosítva: 2012.11.30. 20:28
A Reök-palotában kiállított „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című installáció miatt szombaton leválthatják a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) igazgatóját. Péntek este százan gyűltek össze a palota előtt, hogy tiltakozzanak Bátyai Edina elmozdítása ellen. A Magyar Színházi Társaság is tiltakozik.

A Milla szegedi aktivistái által Facebookon meghirdetett gyertyás demonstráción közel százan jelentek meg a szeged.ma beszámolója szerint. A tiltakozók akciójukat az István a király közönségtalálkozójának idejére hirdették meg.

A demonstráción többen transzparensekkel jelentek meg "Mentsük meg a szabadtérit!" vagy "Nem akarunk Szegeden kultúrharcot" felirattal, és aláírásgyűjtés is folyt Bátyai Edina elmozdítása ellen. Az eseményen megjelent az MSZP-SZVE frakció számos tagja, köztük Solymos László alpolgármester, Kozma József, Nagy Sándor, Gila Sándor, Tóth Károly és Kónya Sándor képviselők is.

Az ügy előzménye az, hogy Szegeden november 17-én nyílt tárlat Kontrasztok vonzásában címmel az önkormányzati pénzből üzemeltetett REÖK-palotában, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. Regionális Összművészeti Központjában. Az indulatok Győrffy László „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című alkotása láttán szabadultak el, az asztalon egy levágott kézfej mellett díszelgő, 12 tányérnyi szarkupac és a fölé lógatott koponyás kép sokak szerint nem más, mint Jézus és tizenkét apostol utolsó vacsorájának polgárpukkasztó ábrázolása.

Az installáció kiverte a biztosítékot a városi közgyűlés kulturális bizottságának KDNP-s és fideszes tagjainál, akik szerint „a vallásgyalázást, istenkáromlást nem lehet közpénzből támogatni, a művészet ilyen irányú szabad megvalósulásának a helye a magángaléria". Szerdán a kulturális bizottság ülésén pedig már bejelentették, hogy Bátyai Edinával szemben elfogyott a bizalom, és bemutatták az ügyvezető helyére az új jelöltet, Kelemen Csabát.

A szakmai szervezet számára ez a lépés elfogadhatatlan, szakmaiatlan és értéket romboló politikai erődemonstrációnak tartják. A Magyar Színházi Társaság elnökségét megdöbbentette, hogy a szegedi közgyűlés Fidesz frakciója kezdeményezi a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltását.

Bátyai Edina elmozdítása ellen a Magyar Színházi Társaság is tiltakozott, akik úgy vélik, hogy olyan időszakban kezdeményezik ezt az intézkedést, amikor a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok előkészületei (műsorterv, alkotók felkérése, szerződtetése, a produkciók tervei és az azokra vonatkozó közbeszerzési eljárások) már csaknem befejeződtek, a jegyeket október óta értékesítik.

"Így arra kell gondolnunk, hogy sem az intézkedést kezdeményezők, sem a jelöltek nem értenek a dolgukhoz, nem látják át ennek a fontos kulturális intézménynek a működési rendjét és a felelősség mértékét, közvetve kárt okoznak ezzel Szeged városának is" - olvasható a szervezet közleményében.

Véleményük szerint az előterjesztők nem számolnak azzal, hogy a felmentésnek az egész fesztiválra kiható anyagi és erkölcsi következményei lesznek, és azzal sem, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok olyan nézőszámokat mutat az előző években, ami ritkaság a magyar kulturális életben. "Az alaptörvény Szabadság és felelősség fejezetének X. cikkében az áll, hogy Magyarország biztosítja a művészeti alkotás szabadságát. Eszerint az alkotónak joga van a szabad alkotáshoz, joga van művének kiállításához és a befogadónak a szabad véleményformáláshoz."

A Szegedi Szabadtéri Játékok tulajdonosi jogait gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán 6:2 arányban Bátyai Edina leváltását javasolta, a város közgyűlése szombaton dönt arról, napirendre veszi-e a kérdést. A jelenlegi igazgató helyére Kelemen Csaba színművész, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója kinevezését javasolja az önkormányzati testület.