Nyolcmillió dollárt ér a Gangnam Style

2012.12.06. 08:25
A koreai PSY betegre keresi magát egy jól sikerült számnak köszönhetően, pedig már nagyon unja, hogy minden sajtótájékoztatón el kell járnia a híres táncot. Nyolcmillió dollárért ennyi azért belefér.

PSY egy szingapúri interjúban panaszkodott, hogy állandóan csak azt kérik tőle, hogy mutassa már meg a lovacskázásnak is csúfolt táncot, amivel meghódította a világot, pedig van neki még pár olyan nótája, amire senki nem kíváncsi. Az Associated Press nem sajnálta túlságosan, inkább összeszedte, mennyi pénzt ér most a Gangnam Style.

YouTube

A YouTube-on egymilliárd letöltés felé menetelő videó (cikkünk írásakor éppen 889 107 485-nél tartott) és az ezt övező médiahiszti tulajdonképpen három hónap alatt tette milliomossá a 34 éves dél-koreai zenészt. A minden idők legnézettebb YouTube-videójának számító klip viszont közel sem termel olyan sok pénzt neki, mint gondonánk.

A TubeMogul adatai szerint ez 870 000 dollárt hozott a konyhára (188,5 millió forintot), ami annyira azért nem is rossz. Könnyen ki lehet számítani, hogy a videó alatt futó reklámokból PSY és menedzsmentje 0.001 dollárt kap minden egyes elindított lejátszásért. Az üzlettel a YouTube is pont ennyire jár jól, hiszen nekik is ennyi jut minden letöltésért. A legtöbben egyébként az USA-ból látták a videót, a lista második helyén Thaiföld, a harmadikon Dél-Korea áll.

Mivel a Gangnam Style jogvédett tartalom, a benne szereplő jellegzetes elemeket pedig PSY menedzsmentje, a YG Entertainment levédette, minden paródiavideó és a szám részeit vagy egészét felhasználó klip után is jár nekik valamennyi pénz. Szeptember utolsó hetében egyébként 33 000 ilyen videót tartott számon a YouTube.

Legális letöltések

A YouTube-nál sokkal jobban fizetnek a legális zeneletöltő szolgáltatások. A Gangnam Style-t eddig 2,9 millió alkalommal töltötték le a különböző amerikai zeneboltokból, ami a Nielsen SoundScan tanúsága szerint a letöltési lista első és második helyét jelenti - már hetek óta (a dalt több verzióban is le lehet tölteni, ha valakinek ilyen perverziói lennének).

Az Apple iTunes nevű online zeneboltjában 1,29 dollárt (280 forintot) kérnek el egy letöltésért, és mivel a a cég a szolgáltatásért a bevétel 30 százalékát teszi zsebre, PSY-nak 2,6 millió dollárja marad belőle. Azt az AP megbecsülni sem merte, mennyit fizet ebből a menedzsmentnek, az ügynökének, a kiadónak és a sleppnek PSY, de iparági informátorunk szerint minimum 30 százalék a háttérgépezeté lesz.

Ami a dél-koreai letöltéseket illeti, a zenészember nem ebből fog luxuslakást venni a Gangnam-negyedben. Az országban havi tíz dolláros előfizetéssel lehet igénybe venni egy tulajdonképpen korlátlan streaming szolgáltatást, ami több száz zeneszám letöltését engedélyezi. PSY itt a letöltések után 14 százalékot zsebel be, és mivel az egy dalra levetített bevétel úgy 10 cent lehet letöltésenként és 0,2 az online hallgatott számokért (ezek után 7,5 százalék jár), a bevétel a 3,6 millió eddigi letöltés és 40 millió streames hallgatás után 61 000 dollár.

A vicc kedvéért a CD-k bevételét is felsorolja az AP. Dél-Koreában eddig 102 000 példány fogyott ely PSY legubbi albumából, ami 50 000 dollárt hoz a konyhára. Azt, hogy az ázsiai piacon virágzó hamisítás és a torrentek és egyéb illegális letöltések mennyi pénzt húznak ki a napszemüveges rapper zsebéből, felbecsülni sem lehet.

Tévéfellépések, reklámok

PSY természetesen az egyik legkeresettebb reklámarc lett a Gangnam Style sikere után. Fellépett az X-Faktor ausztrál kiadásában, szerepelt az NBC amerikai adó két műsorában is (a Saturday Night Live nevű varietéműsorban és egy reggeli talkshow-ban is), bár ezekért a haknikért szegény csak úti- és szállásköltséget számolhat el, gázsit nemigen kap. A tévéreklámok viszont szépen fizetnek. PSY a Samsung és az LG Ulpus nevű mobilszolgáltató reklámarca lett, ezzel a két szerződéssel 4,6 millió dollárt tehet zsebre évente.