no

Elhunyt Koroknay Géza

Index, MTI
2013.01.02. 16:39 Módosítva: 2013.01.02. 17:17
09-foxyek

Hosszan tartó, súlyos rákbetegségben, 64 éves korában elhunyt az egyik legfoglalkoztatottabb magyar szinkronszínész, Koroknay Géza. Gerincdaganata volt, amit egy hete megműtöttek, de már ezzel sem tudtak segíteni rajta. Temetéséről később intézkednek.

Koroknay 1948. szeptember 29-én született Budapesten. 1972-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Színészi pályafutását a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, 1974 és 1976 között a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1976-tól a Pannónia Filmstúdió, majd annak átalakulása után az utód Magyar Szinkron és Videó Vállalat munkatársaként dolgozott.

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt a nyolcvanas évek óta: 600-nál is több mozifilmben, tévésorozatban, dokumentumfilmben és reklámban szólalt meg jellegzetes hangja. Rendszeresen megkapta Clint Eastwood filmjeit (Piszkos Harry 1-3., Tűzróka, Bármi áron), és mindig neki szóltak, ha James Belushit vagy Dan Aykroydot kellett leszinkronizálni a Kutyám Jerry Lee-ben vagy épp az Eszelős szívatásban. A CSI-Helyszínelők Jim Brassét is ő szólaltatta meg magyarul. Többször dolgozott rajzfilmekben is: hallhattuk többek között az Asterix tizenkét próbájában és a Tintinben is.

Koroknay Gézát színészként olyan tévéfilmekben láthattuk, mint a Fekete macska, a Zokogó majom, a Felelet, A falu jegyzője, és a Labdaálmok, de feltűnt kisebb-nagyobb sorozatszerepekben is, többek között a Szomszédok László mentőtisztjeként és az Angyalbőrben Elmer ezredeseként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport