Fellágoltak a cenzúra ellenes tiltakozások Kínában

2013.01.08. 12:35
Számos újságíró csatlakozott ahhoz a tiltakozáshoz, mely a Sothern Weekly című lap újévi jegyzetének cenzúrázása után robbant ki. Az újságírók egyúttal a tavaly novemberben hatalomra került új kínai vezetést is tesztelik.

Fellángoltak a cenzúra ellenes tiltakozások Kínában, ahol egy, a Southern Weekly című újságban megjelent újévi jegyzetet a megjelenés előtt cenzúráztak a helyi vezetők. A széles körben olvasott Southern Weekly mindig is szerette feszegetni a cenzúra határait, mostani jegyzetében pedig az alkotmányos jogok szabad gyakorlásáért szállt síkra. Az eset után az újság dolgozói és számos más újságíró is lemondásra szólította fel Tuo Zhent, a helyi propaganda felelőst. A tiltakozást tovább szította, hogy az eset után megjelent egy poszt az újság mikroblogján, ami tagadta a cenzúra létét.

Most számos újságíró sztrájkol, és az utcán tiltakozik, annak ellenére, hogy szakértők szerint számukra is világos, hogy a jelenlegi politikai rendszer alatt elképzelhetetlen Kínában egy a szabad sajtó, és szkeptikusok szerint a tiltakozásoknak valószínűleg nem lesz semmi eredménye. A kínai újságok működését helyi propaganda felelősök felügyelik, akik gyakran megváltoztatják a cikkek tartalmát a megjelenés előtt.

Mivel tavaly novemberben új politikai vezetés került hatalomra Kínában, a legnagyobb kérdés, hogy vajon hogyan reagálnak a cenzúra ellenes tüntetésekre, és az újságírók követeléseire. Az eset nagy visszhangot kapott a világhálón is, Yao Chen, Kína egyik legismertebb színésznője maga is támogatja a tiltakozást blogján, amelynek mintegy 32 millió követője van, - írja a BBC.