Hudec László-emlékszoba nyílt Sanghajban

MTI/Index
2013.01.08. 13:30
Megnyílt a Hudec László-emlékszoba Sanghajban kedden, a kelet-kínai nagyvárosban több mint hatvan épületet jegyző magyar építész születésének 120. évfordulóján, a magyar-kínai együttműködés eredményeként.

A megnyitón jelen voltak a Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkár vezette magyar küldöttség, a sanghaji főkonzulátus diplomatái, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára, a Hudec egykori lakóházának helyet adó Csangning kerület polgármestere és párttitkára, a sanghaji külügyi iroda helyettes vezetője, a kínai építészszövetség képviselői és Hudec László lánya is.

Prőhle Gergely elmondta: az emlékszoba megnyitása méltó megünneplése Hudec László születésnapjának, emellett jól mutatja, hogy a közép-európai kulturális sokszínűségben gyökerező magyar szellem mire képes akár több ezer kilométerre is. Bizonyítja azt is, hogy a magyar építészet, a magyar építészek méltán világhíresek, biztatást is jelent, azt mutatja, hogy a magyar kulturális, tudományos, művészeti életnek egy rendkívül gyorsan fejlődő kínai közegben is van keresnivalója.

A helyettes államtitkár az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a Hudec-emlékszobával a magyar építészet, kultúra és tudomány "nagykövetsége" is megnyitott, a történelmi jelentőségén túl, jó alapot jelent a jelenkori magyar építészet, gazdaság, a mai Magyarország bemutatásához is. Prőhle Gergely szerint a projekt sikere azt mutatja, van fogadókészség a magyar és kínai építészek közötti együttműködésre.

Mint a megnyitón elhangzott, a projektre a kínai vezetés is kiemelt figyelmet fordított, a Ven Csia-pao miniszterelnököt tavasszal váltó Li Ko-csiang maga is foglalkozott vele. Hudec László lánya, a jelenleg kilencvenes éveiben járó Alessa de Wet gyermekkori emlékeiről mesélt, és megköszönte a felújításban részt vevőknek, hogy a házat újra egykori pompájában állították helyre.

A kalandos úton Kínába került, besztercebányai születésű Hugyec László 1925 és 1941 között mintegy 60 épületetet tervezett Sanghajban, ezek többsége még ma is funkcionál. Köztük a 22 emeletes Park Hotel, mely a 80-as évekig a város legmagasabb épülete volt. Építészeti stílusa Sanghaj számos pontján visszaköszön, és bár aktív életének nagy részét itt töltötte, később mégis elhagyta Kínát, és előbb Svájcban majd az Egyesült Államokban telepedett le.