Ami drasztikusan olcsó lett 2013-ban

2013.01.19. 14:32
Több budapesti polgármester meglepődve olvasta, amikor a napokban Pesti Imre kísérőlevelével kézhez vették a januártól hatályos filmtörvényt, hogy a filmesek érdekében a kormányhivatal felülírhatja tulajdonosi jogaikat. A törvény ráadásul olyan kötelezően érvényes díjszabást vezet be, amely néhol több mint 90 százalékkal csökkenti az önkormányzatok által elkérhető négyzetméterárat.

Kormányzati döntések eredményeként 2013-ban 10 százalékkal csökkenni fognak a lakossági fogyasztók számára a rezsi költségek, de ennél sokkal nagyobb arányú kiadáscsökkentést ért el a filmesek, reklámfilmesek, vagy a Die Hard 5-hoz hasonló külföldi szuperprodukciók számára a közterület-foglalási díjak terén a tavaly elfogadott filmtörvény.

A kormányhivatal által januárban kipostázott jogszabály drasztikusan csökkentette a filmes üzletben általában érintett fővárosi kerületek számára az elkérhető összegek mértékét. Van olyan budai kerület, ahol az év elejétől érvényes díjtáblázat több mint 90 százalékos négyzetméterár-csökkentést jelent, de a belvárosi részeken átlagosan is felére-harmadára esik az önkormányzatok bevétele.

Az I. kerület a Vár legjobb részein felállított forgatási helyszínekért eddig 11-12 ezer forint közötti négyzetméterárat számláztatott naponta a filmes stáboknak, a XII. kerület pedig még ennél is magasabb, 15 ezres maximumot határozott meg magának, mostantól viszont a legdrágább kategóriába sorolt világörökségi és turisztikailag kiemelt központi területeken is legfeljebb 2 ezer forintot kérhetnek a tulajdonos önkormányzatok.

Az új díjszabás a főváros olyan frekventált területein, mint a Gellérthegyen, a Rózsadombon, a Krisztinavárosban, és Pesten a Nagykörúton belül, rendkívül jutányos, 800 forintos árat határoz meg filmforgatásokra. Ekkora napi díjat kell fizetni a Tabán és a (manapság ritkán használt módon nevesített) Rézmál forgatási területein is.

A Nagykörúton kívül eső forgatási helyekért pedig csak 300 forintot lehet kiszámlázni, jóllehet sok külső kerület 1000-1500 forintot kért eddig. További árcsökkentést jelent, hogy ezek az árak kizárólag a tényleges forgatások helyszíneire vonatkoztathatóak, a technikai kiszolgáló egységek által lefoglalt területekért a fenti összegek felét lehet számlázni.

Sok önkormányzatban csak Pesti Imre kormánybiztos leveléből értették meg, hogy az új jogszabály nemcsak a bevételi lehetőségeiket apasztja, hanem a forgatási ügyekben elveszi a saját tulajdonuk feletti rendelkezési jogukat is, azaz az országgyűlésben „feles” törvények csoportjába tartozó filmtörvénnyel felülírják a „kétharmados” önkormányzati törvényt.

Január 1-től a stáboknak a kérelmezett helyszín szerint illetékes kormányhivatalhoz kell fordulniuk területbérlési ügyekben, a megállapodást pedig maga a kormányhivatal köti meg, a terület tulajdonosának pedig csak jóváhagyási joga van.

Az Andrew Vajna irányítása alá helyezett filmes világ számára kedvező hír az is, hogy ha az önkormányzat nem tudja a kérelem leadásától számított három napon belül megtartani a képviselőtestület ülését, és öt munkanapon belül nem hoz döntést a megkeresésről, akkor a filmesek ingyen használhatják a kiszemelt területet a kérelmükben szereplő időtartamon belül.