Meghalt Kézdy György

2013.02.10. 07:47

Szombatra virradó éjszaka elhunyt Kézdy György, Jászai Mari-díjas színművész - írja a Borsonline. A lap szerint Kézdy öngyilkos lett, egy fővárosi kórház harmadik emeleti ablakából vetette ki magát. A hírt hivatalosan nem erősítették meg. Vasárnap délelőtt az MTI is megírta a halálhírt a művészhez közel álló forrásokra hivatkozva. Az MTI úgy értesült, hogy Kézdy György egy fertőzés miatt feküdt az Uzsoki utcai kórházban, ahol pénteken hunyt el.

A jellegzetes arcú és orgánumú Kézdy ugyan számtalan színdarabban, tévé- és mozifilmben játszott, a többség csak mint a Szomszédok örökké morgó Virágh doktoraként emlékszik rá.

Az 1936-ban született színészt pályája során ötször terjesztették fel Kossuth-díjra, de egyszer sem kapta meg. Erről úgy vélekedett egy két évvel ezelőtti interjúban, hogy „fáj, de nem érdekel, hogy úgy halok meg, hogy nem lesz Kossuth-díjam". Elmesélte azt is, hogy már Jászai Mari-díjat is későn kapott, hogy miért, arról is volt egy története: „Amikor átvettem, Aczél György, akinek a választókerülete Pécs volt, megpaskolgatta az arcom, és azt mondta: tudja, nem kellett volna eljönni Pécsről. Pedig tíz évig voltam ott.”

Saját bevallása szerint azért lett színész, mert jött a lehetőség, és ő történetesen baromi jól mondott verset. A színészet miatt változtatta meg a nevét is, eredetileg Krausz Györgynek hívták. "Úgy döntöttem, ha én magyar színész vagyok, legyen magyar a nevem. Kézdit választottam, a plakáton meg Kézdyt, mert az elegánsnak tűnt" – mondta egy 2011-es interjúban.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1962-ben. Először a Debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1967-ben a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. 1977 és 1978 között a Kecskeméti Katona József Színház színésze volt. 1978 és 1987 között a Nemzeti Színház tagja volt, és játszott vendégszínészként a Játékszínben is. 1987-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1993-ban került a Veszprémi Petőfi Színházhoz. Saját estje is volt, ennek műsorát főleg Orbán Ottó költő és Lázár Ervin író műveiből állított össze. 2006-ban Ivánka Csaba-díjat kapott, és megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét is.

Magánéletéről nem szívesen beszélt, bár a humorát mindig megőrizte, szívesen sztorizott például arról, hogy csak nevetni tudott, mikor kiderült, hogy új autójának rendszámán a GOJ betűk szerepelnek. Sokáig nem tudott szabadulni a Szomszédok Virágh doktora szerepből, mikor az anyja haldoklott, az asszonyt kezelő főorvos lekollégázta a színészt. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy bár unta a doktorozást, elképesztő népszerűséget hozott számára a sorozat.

Kézdy február 14-én lett volna 77 éves.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport