Egymilliárd nő tánca a Mammutban

2013.02.13. 12:59 Módosítva: 2013.02.13. 13:06
A nők elleni erőszak ellen tiltakoznak Valentin-napon a One Million Rising nevű mozgalom résztvevői. Az esemény Budapesten a Mammutban, és számos vidéki városban is megrendezésre kerül.

Hozzánk is elért a 15 éve létrehozott One Billion Rising című kezdeményezés melynek keretében Valentin-napon női szervezetek és hozzájuk csatlakozó aktivisták táncolnak, hogy felhívják a figyelmet a nők elleni erőszakra. A One Billion Rising honlapja szerint kezdeményezésük hátterében az áll, hogy minden harmadik nőt ér életében erőszak, 1 milliárd nő bántalmazása mellett pedig nem lehet szótlanul elmenni. Ezért egy milliárd nőt akarnak táncra hívni ezen a napon, hogy így hívják fel a figyelmet a nők elleni atrocitásokra.

A mozgalmat Eve Ensler írónő, a Vagina monológok című mű szerzője indította útjára – nem véletlenül utalnak tehát a Valentin napra V-day-ként a One Billion Rising szervezői. A mozgalom 15. születésnapját az eddigieknél is emlékezetesebbé kívánják tenni, hiszen nem lehet elmenni amellett a tény melllet, hogy a 15-44 év közötti  nők nagyobb arányban vannak kitéve az erőszaknak és a családon belüli bántalmazásnak, min a ráknak, az autóbalesetnek vagy a háborúnak, - írja a Guardian.

A One Billion Rising mozgalom mára az egész világon elterjedt, és Afrika valamint Ázsia egyes részeit leszámítva szinten mindenhol lesznek Valentin-napon ezzel kapcsolatos megmozdulások, köztük Magyarországon is. Az Egymilliárd Nő Ébredése címmel megrendezésre kerülő közös táncra  a Mammut 2-ben kerül sor, délután 3 órakor a földszinti szökőkútnál. Este további rendezvények próbálják majd felhívni a figyelmet a nők elleni erőszakra. A Pepita Caféban este 8 órakor  Eve Ensler egy másik, kevésbé ismert könyvéből olvas fel részleteket Kováts Kriszta, Margitai Ági, Moldvai-Kiss Andrea, Szalay Kriszta, és Szalay Mariann. Az est szerkesztői és házigazdái: Artner Szilvia és Fazakas Pálma.

Budapest mellett sok vidéki helyszínen, például Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Edelényben és Gödöllőn lesznek programok. A magyarországi programokat többek között többek között Bozsik Yvette táncművész, Kulka János színművész és Kepes András újságíró is támogatja.