Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A médiatörvény továbbra is tartalmaz kifogásolható elemeket

2013.02.20. 22:44 Módosítva: 2013.02.20. 22:54

A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag petíciós bizottsága szerdán befogadott és továbbított egy petíciót a magyar médiatörvényről, mert úgy véli, hogy továbbra is vannak kifogásolható elemek a jogszabályban - közölte a Bundestag sajtóosztálya.

A közlemény szerint a Bundestaghoz benyújtott állampolgári petíciókkal foglalkozó bizottság szerint a 2011 elején hatályba lépett magyar médiatörvény az Európai Bizottság nyomására elvégzett módosítások ellenére is tartalmaz kifogásolható elemeket. A bizottság ezért egyhangúlag úgy határozott, hogy a petíciót továbbítja a külügyminisztériumhoz és az Európai Parlamenthez, és tájékoztatja róla a frakciókat. A közleményből nem derül ki, hogy ki nyújtotta be a petíciót.

A petíció szerint a média szabályozására vonatkozó magyar törvények nem felelnek meg a szabad európai társadalmak demokratikus alapelveinek. A petícióban felszólítják Németországot, hogy a Magyarországgal kialakított politikai és gazdasági együttműködés folytatását tegye függővé a médiatörvény további módosításától.

A bizottság ezzel nem értett egyet. Döntése indoklásában kiemelte, hogy nem javasolható az együttműködés folytatásának feltételéül szabni a jogszabályok módosítását, mert ez a lépés akadályozhatja a párbeszédet és árthat a politikai kapcsolatoknak egy olyan ország esetében, amely "központi fontosságú partner" - idézte a Bundestag közleménye a bizottsági határozatot.

A testület szerint tárgyalások révén eddig is jelentős eredményeket lehetett elérni, hiszen számos részében változott a jogszabály. Ugyanakkor maradtak benne kritikus elemek is, mint például a médiatanács széles hatásköre és "egyoldalú politikai összetétele".