Kétmillió dollár fölött zárt a Warhol-árverés

2013.03.06. 19:15

Kétmillió dollár feletti bevételt hozott az Andy Warhol műveiből a Christie's aukciós ház és a művész nevét viselő alapítvány által szervezett internetes árverés. A kínálatban a pop art atyjaként számon tartott Warhol 124 festménye, rajza, fotója és litográfiája szerepelt, a licit még február 26-án indult. A felsorakoztatott művek nemcsak stílusukban, hanem színvonalukat és értéküket tekintve is változatosak voltak. Az összbevétel végül 2,297 millió dollárra rúgott.

A legmagasabb, 112 500 dolláros áron az I Love Your Kiss Forever Forever című litográfia kelt el, amely a művész egyik legfőbb múzsájának, Marilyn Monroe-nak az érzéki ajkait ábrázolja. Ennél alacsonyabb összeget, 93 750 dollárt fizettek a New Coke című képért.

Csakúgy, mint a Warhol műveiből az alapítvány által tavaly novemberben rendezett első árverésen, ezúttal is a fotók iránt mutatkozott kisebb érdeklődés a gyűjtők részéről. Kétezer dollárt fizettek egy olyan Polaroid-képért, amelyen Oprah Winfrey és Edwin Schlossberg dizájner látható egy esküvő vendégei között. Ennél csaknem négyszáz dollárral adtak többet egy Annie Leibowitz fotográfust ábrázoló képért.

A Warhol Alapítvány 2012 szeptemberében jelentette be, hogy fokozatosan megválik a birtokában lévő csaknem 20 ezer alkotástól, hogy az eladásból befolyó összeggel a művészetet pártoló ösztöndíjakat működtessen. Az őszi árverésen 17 millió dollár folyt be, a pop art pápájának több kiemelkedő műve azonban nem talált vevőre.

Andy Warhol esetében a Green Car Crash (Green Burning Car) című festmény tartja az árverési rekordot: egy Christie's-aukción 71,1 millió dollárt fizettek érte 2007-ben.