Brit tévécsatornák a stream ellen

2013.03.08. 15:39

Miközben az amerikai televízióadók még mindig azon vannak, hogy bíróság elé tuszkolhassák az Aereo nevű streamigszolgáltatást, hasonló procedúra zajlik épp az Egyesült Királyságban is. Néhány szigetországbeli műsorszóró, mint az ITV, a Channel 4 és a Channel 5 csütörtökön pert nyert a TVCatchup.com nevű szolgáltatással szemben, amely kódolatlanul, szabadon fogható formában továbbítja a BBC, az ITV, a Channel 4 és a Sky adásait. Az Európai Bíróság szabályozása szerint azok a weblapok, amelyek a műsorszolgáltatok beleegyezése nélkül, az eredeti műsorral egy időben közvetítik tovább a tartalmakat, szerzői jogokat sértenek.

A csatornák abban egyetértettek, hogy a TVCatchup.com újrasugárzási tevékenysége a nyilvánosság bevonásával ellentmond mind az ország jogrendszerének, mind az Európai Unió irányelveinek. Az Európai Bíróság később egyetértett, és nyilatkozatában azt állította, „az uniós jogalkotás arra törekszik, hogy az egyes művek számára magas fokú védelmet biztosítson”. Egy 2001-es szabályozás értelmében az eredeti műsorszórók minősülnek az adás eredeti szerzőinek.

Az Aereóval ellentétben, amiért a felhasználók havi kb. nyolc dollárt fizetnek, a TVCatchup.com üzleti modellje az ún. pre-roll típusú hirdetéseken alapul. Ez a videók előtti, az azokat késleltető reklámokat takarja. A szolgáltatás csak olyan polgárok számára érhető el, akik befizették a szigetországi tévéadót, amiből a közszolgálati BBC-t működtetik a britek.

Közben a pereskedő felek továbbra is fenntartják annak jogát, hogy felléphessenek az általuk jogsértőnek talált szolgáltatások ellen. A TVCatchup.com viszont rendíthetetlen. ”Nem az erkölcstelenség gyéren álcázott terjesztői vagyunk. Európa első és egyetlen legális internetes tévészolgáltatása fogunk maradni. Az Európai Bíróság véleménye pedig csupán egy maroknyi általunk is vitt csatornát érint” – mondta Bruce Pilley, a vállalat igazgatója.