Vidnyánszky takarékoskodással kezdi a Nemzetiben

2013.03.13. 16:18 Módosítva: 2013.03.13. 16:46
Az ősszel kezdődő évad előadásainak egyharmadát vendégelőadások szereplései tehetik ki a Nemzeti Színházban. A teátrumot július elsejétől vezető Vidnyánszky Attila részben költségtakarékossági okokból döntött így, és már meg is tette a felajánlását a vidéki színházigazgatóknak.

Az Index értesülései szerint hétfőn a vidéki színházigazgatók találkozóján még a debreceni Csokonai Színház igazgatójaként vett részt Vidnyánszky Attila, de már felajánlást tett a Nemzeti nevében.

Befogadó a színház

Vidnyánszky azzal a kéréssel fordult a vidéki színházigazgatókhoz, hogy ajánljanak neki olyan már bemutatott, illetve a jövő évadban bemutatásra kerülő darabokat, amelyek saját városukban már nagy sikerrel futnak, vagy várhatóan sikeresek lesznek, és amelyek megérdemelnék, hogy "a nemzet első számú színházában is repertoárra kerüljenek".

A tervek szerint az ősszel kezdődő évad előadásainak egyharmadát ugyanis vendégelőadások - vidéki, határon túli, független színházak fellépései - tennék ki a Nemzetiben, részben költségtakarékossági okokból. Vidnyánszky egyik munkatársától úgy értesültünk, hogy hagyományosan az őszi félévek szoktak a drágábbak lenni a színházakban, ebben az évben viszont a két színházigazgató 50-50 százalékos költségvetést kapott, és ez nem teszi lehetővé, hogy ősszel kerüljenek színre a nagyobb számú és költségesebb bemutatók.

Vidnyánszky azonban nemcsak ezért döntött így arról, hogy a Nemzeti részben befogadó színház legyen, hanem informátorunk szerint azért is, mert "debreceni színházigazgatóként pontosan tudja, hogy milyen értékes előadások születnek a fővároson kívül, amik nem jutnak el a nagyobb közönséghez. Nagy esély van így például arra is, hogy az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába bekerült előadások a Nemzetiben is láthatóak legyenek". A teátrumot júliustól vezető Vidnyánszky azt is szeretné, hogy a vidéki színházak kiemelkedő színészei egy-egy darab erejéig a Nemzetiben is megmutathassák magukat vendégszínészként.

Április végére lesz társulat

A Nemzeti Társulata azonban még mindig nem végleges, mint február végén megírtuk, ugyan  lezárultak a negyvenfős társulattal folyó tárgyalások, ám még nem mindenki döntötte el, hogy marad-e a Nemzetiben vagy sem. Az már korábban kiderült, hogy Kulka János, Szabó Kimmel Tamás, László Zsolt, Péterfi Bori, Gáspár Sándor, Murányi Tünde, Znamenák István és Molnár Piroska nem maradnak a színházban. Az Index értesülései szerint a felkérést elfogadta viszont Bodrogi Gyula, Sinkó László, Szarvas József, Blaskó Péter, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Tompos Kátya, Tenki Réka és Törőcsik Mari is. Sokak sorsáról viszont továbbra sincs hír, így nem tudni, hogy mi lesz többek között Stohl Andrással, Nagy Zsolttal, Söptei Andreával vagy Szatory Dáviddal.

A szerződési ajánlatokat már megtette az új igazgató, a színészeknek az előadó-művészeti törvény szerint március 31-ig van idejük eldönteni, hogy elfogadják-e vagy sem. De még azután is lesz lehetőségük a színészeknek nemet mondani, ugyanis a konkrét szerepajánlatokat csak áprilisban kapják majd meg.

Korábbi információk szerint Vidnyánszky a KDNP-s képviselő Pálffy Istvánt szerette volna a Nemzeti Színház kommunikációs igazgatójának, de Pálffy nem vállalta a posztot. Az fn24.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy "a Nemzeti állami intézmény, igazgatója a miniszternek felel, aki pedig az Országgyűlés kulturális bizottságnak tartozik elszámolással. Én tagja vagyok a kulturális bizottságnak, így ellenőrzöm a minisztert, aki alkalmazza az igazgatót, aki főnöke a kommunikációs igazgatónak. Vagyis a saját főnököm főnökének a főnöke lennék".