Új kategóriák a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen

2013.03.19. 11:47
Csaknem harminc hazai énekkar mellett számos európai és Európán kívüli országból érkeznek énekesek a XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyre, amely idén pop, dzsessz, gospel kategóriával válik még sokrétűbbé.

A kórusverseny nyitóhangversenyét vasárnap tartják a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az esten két magyar alkotás, Orbán György Rorate coeli című műve és Gyöngyösi Levente I. szimfóniája hangzik el. A koncerten Miks Adrienn, Váradi Marianna, Tony Bardon, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Pro Musica Leánykar (karigazgató Szabó Soma), a Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató Tőri Csaba), a Budapesti Ifjúsági Kórus (karigazgató Gerenday Ágnes) működik közre Hollerung Gábor vezényletével.

A március 24. és 27. közötti találkozón 21 ország 61 kórusa vesz részt. A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny tiszteletbeli elnöke Kodályné Péczely Sarolta. Az énekkarok értékelését tíztagú nemzetközi zsűri végzi. A kategória-versenyeket a BMC Zenepalotában és a Müpa Fesztivál Színházában rendezik.

A versenyeken kívül a kórusok "barátság-koncerteken" is fellépnek városszerte, főként templomokban. A zárónapon, március 27-én este a Budapest Kongresszusi Központban rendezik a nagydíjas versenyt és az ünnepélyes díjkiosztó gálát.