A zsidó mint hős

2013.03.28. 12:59 Módosítva: 2013.03.28. 13:05
Április 11-től 14-ig színházi előadásokkal, felolvasó színházakkal, nemzetközi szakmai workshoppal, illetve nyilvános műhelybeszélgetésekkel dolgozza fel a zsidóság kérdését a III. Gólem Fesztivál.

Hogyan lehet a zsidó karaktert bemutatni a színházban? Van-e elég bátorság, elszántság és akarat a színházi szakmában, hogy a zsidóval, mint művészileg megválaszolható kérdéssel a sztereotípiákon túl szembenézzen? Hogyan jelenik meg a zsidó mint karakter, hős, antihős, áldozat, ellenségkép a 21. század színházaiban? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a Gólem Fesztivál, ami magyar, lengyel, izraeli, német rendezők és írók bevonásával, zsidó tematikájú színdarabok bemutatásával keresi a választ a kérdésre április 11-14. között.

A Gólem Fesztivált a Mohácsi János rendezte A Dohány utcai seriff című darab nyitja meg. Mucsi Zoltán, Lázár Kati, Thuróczy Szabolcs tolmácsolásában Artur Pałyga, a kortárs lengyel drámairodalom egyik legsikeresebb alkotójának darabját A zsidó című előadást hallhatja Magyarországon először a közönség a Nézőművészeti Kft. társulat felolvasásában.

A Gólem Fesztivál mindegyik napja tematikus beszélgetéssel zárul. Vasárnap, április 14-én a lengyel kortárs dráma legnagyobb alakjával, Tadeusz Słobodzianekkel, a Katona József Színházban nagy sikerrel futó A mi osztályunk című darab írójával beszélget Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar Centrum megalapítója és igazgatója.

A Gólem Fesztivál egyik kiemelkedő vendége az izraeli Shimon Levy, aki a Tel Aviv Egyetem színházi tanszékén professzor. Shimon Levy a Bibliáról mint lehetséges és megrendezhető színdarabról, illetve az izraeli színházról tart nyilvános szemináriumot. A fesztivál részletes programja itt olvasható.