Levették a Marsról a műpéniszt

2013.03.28. 09:20
Megfosztották Vénusz és Mars szobrát azoktól a "protézisektől", amelyekkel 2010-ben Silvio Berlusconi akkori kormányfő elvesztett testrészeiket, köztük Mars péniszét akarta pótolni.

Az Il Messagero című lap szerdai tudósítása szerint a hadisten újfent hímtag nélkül látható, míg a szerelem istennője újfent kezek nélküli lett.

A fehérmárvány-szobrok 2010-ben kölcsönbe kerültek a mindenkori olasz kormány székhelyéül szolgáló Chigi-palotába. Berlusconi azonban hiányosnak találta őket, és művészettörténészek tiltakozása ellenére elrendelte, hogy pótolják Vénusz és Mars hiányzó darabjait. A hadisten így kapta vissza kezét, pajzsát, kardját és nem utolsósorban péniszét. A szerelem istennőjének két kezét pótolták.

A hiányzó testrészeket egy mágneses rendszerrel rögzítették az alkotás eredeti részeihez, az új részek így könnyen levehetőek voltak. Az intézkedés bírálói nemcsak művészettörténeti szempontok alapján kifogásolták Berlusconi kezdeményezését, hanem azért is, mert feleslegesnek tartották a "protézisekre" költött 70 ezer eurót. A La Repubblica 2010-es cikke szerint ráadásul nem tartották be a restaurálási szabályokat, az új részek ugyanis teljesen beleolvadnak az eredetibe, és ezzel megtévesztik a szobrot néző embereket, akik nem tudják, hogy melyik rész régi és melyik új.

A szobrok 2012 májusában kerültek vissza Diocletianus manapság múzeumként működő fürdőibe, ahol most eltávolították Berlusconi "ajándékait".

A márványszobrokra 1918-ban találtak a Róma melletti Ostiában. Mars, a háború istene, valamint Venus, a szerelem istennője szobra 2,28 méter magas és 1,4 tonna súlyú. Mars Marcus Aurelius császár, Venus pedig a császár feleségének, Faustinának vonásait idézi.