Nyugdíjas tanárnő szólt be Karafiáth Orsolyának

2013.03.30. 19:06
Az írónő szubjektív tárlatvezetése nem tetszett a nyugdíjas pedagógusnak. Pedig Karafiáth már az elején megmondta, hogy nem ért Miróhoz és szemüveg nélkül nem is látja a képeket.

Nyugdíjas magyartanárnő támadt Karafiáth Orsolyára Szegeden - a ScienceCaffe tudományos és művészeti portál beszámolója szerint. Az írónő március 18-án tartott rendhagyó tárlatvezetést Miró képeiről a szegedi Regionális Összművészeti Központban. „Karafiáth Orsolya szubjektív tárlatvezetése a Miró kiállításon” címmel hirdették meg az eseményt, ahol Karafiáth a „saját gondolatvilágába is betekintést, illetve az alkotásokhoz kapcsolódó képzettársításoknak teret engedve” fog beszélni. A honlapon ezt írják róla: „Az őszinte publikációiról, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő írásairól és nem mellesleg extravagáns személyiségéről valamint számos színben és fazonban pompázó parókáiról is ismert költőnő karakteréhez rendkívül jól passzol a kiállítóház legújabb kiállításának hangulata.”

A beszámoló szerint az írónő "szabad asszociációs technikával" mesélt halálközeli élményéről, véleményéről a könyvillusztrációkkal kapcsolatban, könyveiről, saját magáról, és fel is olvasott, leginkább saját műveiből. Ez nem tetszett mindenkinek. Leginkább egy nyugdíjas magyartanárnőnek nem, aki meg is kérdezte, hogy mikor lesz szó végre Miróról, illetve a Miró-képekről.

Pedig Karafiáth már a tárlatvezetés elején közölte, hogy késve érkezett Szegedre, nem tudta bejárni a kiállítótermeket, a műveket a közönséggel együtt látja először.Hozzátette, hogy valójában nem is látja a képeket, mert nincs nála a szemüvege. Azt is elmondta, hogy a hagyományos tárlatvezetéshez nem ért, aki ilyet vár, csalódni fog. Nem ért a képekhez, nem ért Miróhoz sem, "csak annyi kapcsolata van a festővel, hogy régen elloptak a budapesti Miró kávéházból két széket, azok ott vannak a konyhájukban, igaz, a macskák már szétszedték a kárpitot, ezért bárkinek, akinek szüksége van rájuk, szívesen odaajándékozza".

A vitában a Karafiáth Orsolya védelmére kelt a rendezvényszervező, hangsúlyozva, hogy rendhagyó, szubjektív tárlatvezetésre hívták meg az érdeklődőket, ez egy sorozat nyitó rendezvénye, és mind hasonló lesz. Ha a közönség hagyományos tárlatvezetést akar, az is van, arra is el lehet menni.