Elhunyt Roger Ebert, a világ leghíresebb filmkritikusa

2013.04.04. 21:59 Módosítva: 2013.04.04. 22:08

Hetvenéves korában egy chicagói egészségügyi központban elhunyt Roger Ebert, akit filmkritikái, televíziós műsorai és forgatókönyvei révén ismert a világ. Egy napja jelentette be, hogy szünetet tart a kiújult rákbetegsége miatt a több mint negyven éve tartó pályáján.

Ebert az amerikai filmkritikaírás befolyásos megmondóembere volt: az első filmkritikus, akinek munkásságát Pulitzer-díjjal jutalmazták (még 1975-ben). 2005-ben csillagot kapott a hollywoodi Walk of Fame-en. A Forbes 2007-ben Amerika legbefolyásosabb szakírójának kiáltotta ki.

Ebert kritikái legtöbbször a Chicago Sun Times-ban vezetett rovatában jelentek meg, 1967 óta írt ide, ahol a rovata mellett a pontozórendszere is védjegyévé vált. Több mint kétszáz újság vette át írásait.

Publikációt kötetekbe foglalta, több mint 20 könyvet írt, például a 2006-ban magyarul is megjelent 2002-es Száz híres filmet. Ebben is a klasszikus ízlését ismerhettük meg, inkább a fekete-fehér filmeket szerette, és a kortárs filmek közül csak párat emelt ki, mint A bárányok hallgatnak, A remény rabjai, Fargo, JFK, Ponyvaregény és a Schindler listája című mozikat.

A hatvanas évek végén egy évre otthagyta a lapot, hogy Russ Meyerrel megírja a forgatókönyvet a Beyond the Valley of the Dolls című melodrámához, ami azóta kultfilmmé vált Amerikában.

Tévéműsorai is ismertté tették: kollégájával és barátjával, Gene Siskellel 23 évig vezetett több tévéműsort (Siskel & Ebert), egészen Siskel 1999-es haláláig. Utána Ebert 2000-től Richard Roeperrel készített közös műsort (Ebert & Roeper), de betegsége miatt 2006 után már ritkán bukkant fel benne.

Több műtéten és kemoterápián esett át azóta, hogy 2002-ben pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála. Az egyik operáció alkalmával amputálták az arca egy részét, ezután nem tudott enni és beszélni. Csövek segítségével étkezett, a kommunikációt pedig egy speciális számítógéppel oldotta meg. Orvosai akkor vették észre a rák visszatértét, miután tavaly decemberben elesett, és eltörte csípőjét. Mint kiderült, a törést a rák okozta.

Utoljára 2011 elején lépett fel tévéműsorban, de akkor már hangalámondást kellett alákeverni. Egy napja jelentette be, hogy szünetet tart a kritikaírásban (írásai itt olvashatóak). De szándékában állt még kritikát írni bizonyos filmekről, mint üzente "végre csak azokról a filmekről írnék, amikről akarok". Betegségével kapcsolatos gondolatait is le akarta jegyezni. Utolsó posztja itt található.

A kritikus egyébként elég sok magyar filmről írt, köztük a Werckmeister harmóniákról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport