Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Magasabbra akasztották az Éjjeli Őrjáratot

2013.04.04. 19:43
Jövő héten újra megnyílik az amszterdami Rijksmuseum.

Tízévi felújítás, átépítés és korszerűsítés után a jövő héten ünnepélyesen megnyitják az amszterdami Rijksmuseumot, amelyet csütörtökön az újságíróknak már be is mutattak.

"Minden helyet változtatott, kivéve az Éjjeli őrjáratot, igaz, azt is magasabbra akasztottuk, mint korábban" – mondta az újságíróknak Wim Pijbes, a múzeum igazgatója Rembrandt holland festő (1606-1669) leghíresebb festményére utalva.

A múzeum leghíresebb darabját, a gigantikus méretű, 3,8 méter magas, 4,5 méter széles és 337 kilogrammot nyomó műalkotást külön teremben helyezték el.

A Rijksmuseum, ahol Vincent Van Gogh-vásznakat is őriznek, felújítása előtt évente egymillió látogatót fogadott. A munkák után évi 1,5-2 millió látogatóval számolnak.

A múzeum a holland aranykor, azaz nagyjából a XVII. század legnagyobb mesterei közül többeknek - Rembrandt, Johannes Vermeer és Gabriël Metsu – az alkotásait őrzi. (A világkereskedelemben vezető szerepet játszó Hollandia gazdagsága révén meggazdagodott polgárok számos képet rendeltek, többnyire portrékat vagy tájképeket.)

Két ellenséges spanyol építész munkája

A tíz évig tartó munkálatok mintegy 375 millió euróba (több mint 113 milliárd forintba) kerültek, és a költségek java részét a holland állam fizette.

A múzeum hivatalosan április 13-án nyílik meg Beatrix királynő jelenlétében, aki utoljára jelenik meg uralkodóként a nyilvánosság előtt, miután április 30-ai hatállyal lemondott a trónról a fia javára.

A sors iróniájaként az átépítési munkálatokat két spanyol építészre bízták, holott az aranykor első felében a protestáns Németalföld harcban állt a katolikus Spanyolországgal. A sevillai Antonio Cruz és Antonio Ortiz García feladata volt, hogy eredeti szépségében helyreállítsák a Pierre Cuypers holland építész által tervezett, romantikus-neogótikus stílusú épületet, amely 1885 óta ad otthont a múzeumnak. A termek helyreállítását a Louvre-ban végzett munkájáról ismert francia Jean-Michel Wilmotte francia építész, belsőépítész végezte.

Taco Tibbit, a múzeum gyűjteményeinek igazgatója elmondta, hogy "sikerült a gyűjteményt is felújítani, és időrendi sorrendben elhelyezni".

Harmonikus egység

A legnagyobb újítás a műtárgyak együttes bemutatása: már nincsenek elválasztva egymástól a szobrok, a bútorok és a képek. A történelmi időszakok szerint összegyűjtött tárgyak harmonikus egységet képeznek.

Rembrandt vásznai mostantól az egyik barátja, Herman Doomer által készített ében- és tölgyfa pohárszék, egy másik barátja, Jan Lutma által készített, kagyló formájú csésze és a festőről író Constantin Huygens költő arcképe társaságában láthatók.

A 80 teremben mintegy 8000 kiállítási tárgy ad számot a holland történelem nyolc évszázadáról, 1200-tól 2000-ig. A múzeum bejáratát egy új, látványos átriumban helyezték el, az intézmény területe 30 ezer négyzetméter, ebből 12 ezer négyzetmétert foglalnak el a kiállítások.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?