Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Macskalábnyomok a középkori kéziraton

2013.04.08. 10:14

Macskalábnyomokat talált egy 15. századból származó, kézzel írt könyvben a szarajevói Emir O. Filipovic középkorkutató. A történész akkor bukkant rá a csintalan házikedvenc nyomaira, miközben a dubrovniki állami archívum régi kéziratai között keresgélt. A fallal körbevett horvát város, ahonnan a lelet is származik, a Balkán-félsziget jelentős kikötővárosa volt a középkorban. A szakértők a könyvet és a nyomokat egyaránt 1445 körülinek ítélik.

catprints 0

„Az érdekes írásos forrásokon túl fontos észrevennünk azokat az aprócska nyomokat is, amelyeket a középkoriak hagytak hátra a kézirataikban, hogy azok megőrződjenek az utókor számára” – mondta Filipovic, aki sok-sok oldal száraz adósság- és birtokmegoszlási nyilvántartás után akadt rá a tréfás tintafoltokra.

„Képzelhetik azt a szituációt, amely során az író rémülten a macskát próbálja elhessegetni az asztaláról, aztán a legnagyobb erőfeszítései ellenére sem sikerül neki, a károk eltüntethetetlenek, és azon kívül nem tehet mást, hogy lapoz egyet és folytatja a munkáját” – folytatja a tréfás felfedezés gazdája.