Piroska
3 °C
4 °C

Macskalábnyomok a középkori kéziraton

2013.04.08. 10:14

Macskalábnyomokat talált egy 15. századból származó, kézzel írt könyvben a szarajevói Emir O. Filipovic középkorkutató. A történész akkor bukkant rá a csintalan házikedvenc nyomaira, miközben a dubrovniki állami archívum régi kéziratai között keresgélt. A fallal körbevett horvát város, ahonnan a lelet is származik, a Balkán-félsziget jelentős kikötővárosa volt a középkorban. A szakértők a könyvet és a nyomokat egyaránt 1445 körülinek ítélik.

catprints 0

„Az érdekes írásos forrásokon túl fontos észrevennünk azokat az aprócska nyomokat is, amelyeket a középkoriak hagytak hátra a kézirataikban, hogy azok megőrződjenek az utókor számára” – mondta Filipovic, aki sok-sok oldal száraz adósság- és birtokmegoszlási nyilvántartás után akadt rá a tréfás tintafoltokra.

„Képzelhetik azt a szituációt, amely során az író rémülten a macskát próbálja elhessegetni az asztaláról, aztán a legnagyobb erőfeszítései ellenére sem sikerül neki, a károk eltüntethetetlenek, és azon kívül nem tehet mást, hogy lapoz egyet és folytatja a munkáját” – folytatja a tréfás felfedezés gazdája.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!