Pesszimisták a magyar galériások

2013.04.16. 22:16

A műtárgyakkal, műalkotásokkal foglalkozó magyar galériások majd fele visszaesést vár, és hangulatuk egyre romlik, derült ki a Policy Agenda felméréséből. A kereskedőknek csupán 11 százaléka optimista a piac jövőjét illetően. A galériások 45 százaléka visszaesést vár, ami negatív elmozdulást jelent, mivelnovemberben még 41 százalékuk volt pesszimista.

A mélyben munkáló optimizmust mutatja, hogy a galériák vezetői saját helyzetüket kedvezőbbnek gondolják, mint a műtárgypiac egészét. Aválaszadók 29 százaléka vár növekedést a galéria forgalmában, ez korábban 52 százalék volt. Az abszolút többség, 51 százalék inkább stagnálásra számít, mutatja a felmérés, amelyet 300 galéria vezetőjének megkeresésével készített a cég.

A nehéz gazdasági helyzetet mutatja, most is 46 százalék, azaz a válaszadók majdnem fele gondolja azt, hogy az elkövetkező évben várható olyan nehézség, amely alapvetően megingathatja a galéria helyzetét. A válaszolók 17 százaléka szerint az elkövetkező egy évben új, erős versenytársak jelennek meg agalériájával megegyező profilban. Ez 8 százalékos növekedés az előző időszakhoz képest.

A galériák vezetői szerint a vevőik többsége nem befektetésként vásárol műtárgyat. Csak 27 százalékuk vélte úgy, hogy vásárlóik befektetési céllal érkeznek. Az általános nézet szerint a műtűrgyak potenciális vásárlóinak már nem a cégek számítanak, hanem a lakosság.