Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Elhunyt a magyar rockújságírás klasszikusa

2013.04.24. 23:08 Módosítva: 2013-04-25 00:49:33

Hosszú betegség után, április 20-án elhunyt Sebők János – írja a MusicPress zeneblog. A hazai zeneiújságírás egyik doyenjének számító Sebők nemcsak cikkeket, de hazánkban egyedülálló módon nemzetközi színvonalú tanulmányköteteket is meg tudott írni a kortárs könnyűzenéről – méltatja az elhunytat kollégája, Déri Zsolt, aki Sebők János nyolcvanas évek elején kiadott könyveit – az 1981-es A Beatlestől az Új Hullámig és az 1983/84-es Magya-rock I-II. – precíznek, alaposnak és informatívnak tartja. Déri szerint Sebők ezt a színvonalat a 2000-es években A rock története és A magyarock története című – Jávorszky Béla Szilárddal közös – sorozatában is képes volt tartani. A nemzetközi- és hazai zenetörténeti áttekintésekből 2005 és 2008 között két-két kötet jelent meg, de a magyar sorozattal szemben a nemzetközi rock történetében Sebők csak a hetvenes évek végéig jutott el.

Sebők a nyolcvanas években a Világ Ifjúsága munkatársa, rovatvezetője, a kilencvenes évek elején pedig a Popcorn, a 100xSzép, a Top Gun főszerkesztő-helyettese, majd 2000 és 2003 között a Zene.net és a She.hu internetes portál főszerkesztője volt. Az utóbbi években szabadúszóként rendszeresen publikált a Népszabadságban, a HVG-ben és a hvg.hu-n.

Sebők János búcsúztatására május 4-én 15 órakor kerül sor szülővárosában, Kunszentmártonban, a Felső-temetőben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?