Rendezőt keres az Újszínház

2013.04.25. 19:58

Az Újszínház felhívása szerint az öt éve elhunyt író, Gyurkovics Tibor (1931-2008) emlékére a színházi világban szokatlan, "felhívásos pályázatot" hirdetnek az író Kreutzer szonáta című komédiájának megrendezésére. Magyarországon élő vagy külhoni, rendezői diplomával rendelkező magyar szakember jelentkezését várják.

"Nagyon sokszor önhibánkon kívül nem találkozunk olyan szakemberekkel, akikkel jó művészi együttműködésben tudnánk dolgozni. Vagy nem ismerjük az új rendezőgeneráció eddig lehetőséghez nem vagy csak ritkán jutott tagjait. Határon túli magyar rendezőkkel sem mindennapos a kapcsolat, egy ilyen módszer ezen sokat segíthet" - áll a felhívásban.

Gyurkovics Tibor darabjának bemutatója november 16-án, az író halálának ötödik évfordulóján lesz a Bubik István Stúdiószínpadon. A produkció premierjét hathetes próbaidőszak előzi meg. Erre az előadásra szeretne a színház kísérleti jelleggel, felhívással rendezőt találni, olyan művészt, aki ismeri Gyurkovics Tibor életművét és szívesen rendezne a színházban, dolgozna a társulattal.

A jelöltek május 10-ig jelentkezhetnek a színház művészeti vezetőjénél, jelentkezni rendezői koncepció összeállításával lehet, megjelölve, mely tervezőkkel kíván együtt dolgozni a rendező. A koncepció beküldésének határideje május 25. Ezt követően a színház vezetése személyes megbeszélésre várja azokat, akik leginkább megfelelnek az elképzeléseknek, június 20-ig pedig dönt a rendező személyéről.