Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

4 millió forintért kelt el Ferenc József hajtincse

2013.04.26. 11:45

Óriási érdeklődés övezte a Dorotheum bécsi aukciósház csütörtöki árverését, amelyen Ferenc József osztrák császár egy hajtincséért a becsült érték több mint hússzorosát, 13 720 eurót (4,1 millió forintot) fizette ki egy Habsburg-rajongó őrült. A kék bársonydobozkában őrzött ősz hajtincs, Eugen Ketterlnek, Ferenc József utolsó komornyikjának a gyűjteményéből származott. A becsüsök korábban 400-600 euróra (mintegy 120-180 ezer forint) értékelték.

A hajtincset az egykori osztrák császárhoz és magyar királyhoz köthető más tárgyakkal együtt bocsátották árverésre. 8750 eurót fizettek ki egy pár mandzsettagombért, amelyek egykor Ferenc József kézelőjét díszítették. A gombokhoz írásos tanúsítvány is tartozik, Ketterlnek, a császári ruhatár egykori gondozójának kézírásával. Egy császári monogramos zsebkendőért 2750 eurót fizetett új gazdája, egy 600-900 euróra becsült cigarettaszipka 4750 euróért kelt el. Egy arany vadászbrossért is a remélt ár több mint kétszeresét, 6875 eurót fizettek az árverésen. Az aukción gazdát cserélt a tragikus sorsú Rudolf trónörökös vázlatfüzete is: 13 720 eurót adtak érte