Őszinte vallomások a Depeche-kiállításon

2013.05.14. 07:36

A legnagyobb kérdés, amit a Design Terminálban megrendezett Depeche Mode "rajongói kiállítás" felvet, hogy lehet-e kiállításnak nevezni öt (meglehetősen kis) vitrinnyi anyagot. Lemezborítók, plakátok, fényképek, depeches bögre: ennyi bármelyik mezei (vagyis nem harcore) DM-rajongó pincéjében akad. Annak a Depeche Mode lábszártetkót viselő srácnak, akit a hétfői megnyitón láttunk, pedig biztos több is van.

Több van Dennis Burmeisternek is, aki németes alapossággal tízezer darab depeches holmit gyűjtött össze az évek során, amit állítólag az utolsó szemig a nappalijában tárol. A barátnője biztos nagyon örül, hogy most ebből száz tárgy utazik egy kicsit Európában, ezeket ugyanis Magyarországon, Németországban, Szlovákiában és Horvátországban a Telekom támogatásával ingyenes kiállításokon mutatják be, párhuzamosan a zenekar jelenleg zajló európai turnéjával. (Kritikánk az új lemezről itt olvasható.) Emellett öt magyar rajongó műalkotásait, emléktárgyait is kiállították. Ezek közül az egyik mi is lehetne más, mint a legendás  Magyarországi Depeche Mode Rajongói Klub szigorúan fényképes tagsági igazolványa.

Amikor a megnyitón elhangzott, hogy "most átadom a szót Martinnak", egy pillanatra mindenkiben megállt az ütő, de hamar kiderült, hogy nem Kelemen Annácska intézett egy Martin Gore-látogatást, csak a kiállítás kurátora, Martin Hossbach emelkedett szólásra. Azzal indított, hogy ő nem DM-rajongó, hanem Pet Shop Boys (e ponton a jelenlévők nagy részének apró, megvető mosolyra húzódott a szája), de talán jobb is, mert így érzelmek és elfogultság nélkül tudta feltúrni Dennis gyűjteményét, hogy kiválogassa a tárgyakat a kiállításra.

A megnyitóra meghívtak pár DM-rajongó magyar sztárt is. "Volt egy zenekar, Bonanza Banzai-nak hívták, amely nem kis mértékben befolyásolt volt a Depeche Mode által" - mondta Ákos, ami felér egy kisebb fajta coming outtal, lévén a Bonanza hosszú évekig következetesen tagadott mindennemű hasonlatosságot a DM-mel. Azt is megtudtuk, hogy Ákos 1985-ben kék tojásfestékkel festett atlétában vett részt az első magyarországi Depeche Mode-koncerten. Aztán, hűen legendás szerénységéhez, megjegyezte, hogy a rajongói verseny győztese, Rácz András róla már régen készített egy albumot azzal a kollázstechnikával, amivel most a Depeche Mode tagjairól.

Mielőtt elmerenghettünk volna azon, hogy milyen szánalmasan kullognak a Depeche Mode tagjai Ákos nyomában, a Unique énekesnője, Völgyesi Gabi is felidézett egy bájos emléket, amikor jól letaposták egy DM-koncerten. Lotfi Begi, a Compact Disco egyik tagja pedig elmesélte, hogy ő bonanzás volt egészen addig, míg egy nyári táborban a bátyja és a haverjai meg nem mutatták neki a Depeche Mode-ot. "Ott egy kicsit megváltozott minden" - révedt a múltba, majd ijedten Ákosra pillantva hozzátette, hogy azért megmaradt a Bonanza is az életében. Hujber Ferenc és Azurák Csaba depeches emlékeinek felidézése miatt Ákos már tíz perce nem jutott szóhoz, így előrántott egy tűzpiros bomberdzsekit, amivel ő járul hozzá a kiállításhoz. A felesége boldog, hogy a darab elkerül a háztól, amit tökéletesen megértünk.

Igazságtalanság lenne azt állítani, hogy egyáltalán nincsenek érdekes darabok Dennis cuccai között. Láthatók az NDK-ban a Depeche Mode rajongói klubok megfigyeléséről készült titkosrendőrségi dokumentumok, fotósorozat a zenekar kelet-német szerepléséról még a berlini fal leomlása előtt. De van depeche mode-os kipa és ragasztószalag is. A gond csak az, hogy feliratok meg nincsenek, így aztán nem nagyon van fogalmunk arról, hogy mit látunk. Persze egy naptáron ábrándos tekintettel virágokat szagolgató Martin Gore képhez nem kell magyarázat, de azért a dokumentumok mellé nem ártott volna.

Pár éve a Ludwig Múzeumban Anton Corbijn-kiállítás volt. A holland fotós évtizedek óta dolgozik a Depeche Mode-dal, számtalan fotót, lemezborítót, videóklippet készített a zenekarnak. Éppen ezért a kiállításon külön termet szenteltek a zenekarnak. Még azoknak is érdekes gyűjtemény volt, akik soha nem jártak tetőtől talpig feketében és egyszer sem táncoltak a Pecsa DM-bulijain. Ez a mostani rajongói kiállítás viszont, sajnos még nekik sem az.