Klaudia
0 °C
12 °C

Elhunyt Bárdy György színművész

2013.05.27. 19:59 Módosítva: 2013.05.27. 20:01
Életének 93. évében, hétfőn elhunyt Bárdy György Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész.

Életének 93. évében, május 27-én elhunyt Bárdy György Kiváló- és Érdemes Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosa – közölte a Vígszínház.

Bárdy György, aki éppen május 26-án töltötte be 92. életévét, 1921-ben született Budapesten. Már 16 évesen egy kispesti ifjúsági színjátszócsoportban szerepelt, 1945-ben aztán Várkonyi Zoltán szerződtette a Művész színházhoz. Tagja volt később a Vígszínház, a Madách Színház és a Nemzeti Színház társulatának is.

Karrierjét az akkori hatalom majdnem kettétörte. A szocialista erkölcs megsértése miatt száműzték a színpadról, ezért három évig erdészként dolgozott. A kecskeméti Katona József Színházban töltött egy évad jelezte visszatérését, majd 1964-ben végleges otthonra talált a Vígszínházban – írja a lemezét kiadó cég honlapja.

Emlékezetes szerepei voltak: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Ficsúr (Molnár Ferenc: Liliom), Oscar (Neil Simon: Furcsa pár). Számos filmben játszott, köztük a Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, a Ripacsok és a Retúr című alkotásokban.

A legnagyobb sikere Jumurdzsák szerepe volt az Egri csillagok 1968-ban bemutatott filmváltozatában. Jumurdzsák karakterére évtizedekkel később, 2006-ban egy videojáték is épült Jumurdzsák gyűrűje címmel, Bárdy ebben is játszott. Sok szinkronszerepet is vállalt, az ő hangján szólalt meg például Máris szomszéd is a Mézga családban. A rádiókabaréban is gyakran fellépett, leghíresebb figurája az általa kitalált Gugyerák Alalyos volt, az együgyü kisember, aki mindenről megmondja a véleményét.

„Humorérzék, életszeretet, műveltség és elegancia” – így írta le az Indexnek Bárdy Györgyöt Hegedűs D. Géza színművész, akivel negyven évig játszott együtt a Vígszínházban. „Nekem ő mindig az angol úr, az angol típusú színész megtestesítője volt. Az ízlése, az öltözködése, a széles műveltsége, a sport, különösen a tenisz szeretete jellemezte" – emlékezett.

Hegedűs D. Géza egy öltözőt használt Bárdy Györggyel. „Volt egy kis játékunk, amit ő kezdett el. Ha az egyikünk aznap este nem játszott, a másik hagyott neki az öltözőasztal fiókjában egy szivart. Ezzel is hozzájárultunk a másik jó estéjéhez." Hozzátette: a színész mindig szerette és segítette a fiatal kollégákat, szívesen osztotta meg tudását, tapasztalatait. Hegedűs D. Géza szerint Bárdy Györgynek „nagy, teljes élet jutott", ami szakmailag is és a magánéletben is sikeres volt. Színpadon és filmen is sok jó szerepet kapott, népszerű volt, a magánéletben pedig szerető társa és ma már felnőtt lánya tette boldoggá.

1958-ban Jászai Mari-díjat kapott. 1983-ban Érdemes Művész lett. Ugyanebben az évben nyerte el az Ajtay Andor-emlékdíjat. 1991-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével tüntették ki. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta, 2000-ben Kiváló Művész lett. 2003-ban a 34. Magyar Filmszemle életműdíját kapta. 2005-ben Kispest díszpolgárává választották. 2006-ban ismét megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal. 2008-ban elnyerte a Gundel Művészeti Díjat.

90. születésnapján azt üzente a közönségnek, tartsák meg továbbra is szeretetükben a Vígszínházat. Utoljára 2008-ban lépett fel az Egy csók és más semmi című előadásban.

Bárdy György búcsúztatása a művész és családja kérésére szűk családi körben történik, szól a Vígszinház közleménye.