Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Bárdy György színművész

2013.05.27. 19:59 Módosítva: 2013-05-27 20:01:26
Életének 93. évében, hétfőn elhunyt Bárdy György Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész.

Életének 93. évében, május 27-én elhunyt Bárdy György Kiváló- és Érdemes Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosa – közölte a Vígszínház.

Bárdy György, aki éppen május 26-án töltötte be 92. életévét, 1921-ben született Budapesten. Már 16 évesen egy kispesti ifjúsági színjátszócsoportban szerepelt, 1945-ben aztán Várkonyi Zoltán szerződtette a Művész színházhoz. Tagja volt később a Vígszínház, a Madách Színház és a Nemzeti Színház társulatának is.

Karrierjét az akkori hatalom majdnem kettétörte. A szocialista erkölcs megsértése miatt száműzték a színpadról, ezért három évig erdészként dolgozott. A kecskeméti Katona József Színházban töltött egy évad jelezte visszatérését, majd 1964-ben végleges otthonra talált a Vígszínházban – írja a lemezét kiadó cég honlapja.

Emlékezetes szerepei voltak: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Ficsúr (Molnár Ferenc: Liliom), Oscar (Neil Simon: Furcsa pár). Számos filmben játszott, köztük a Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, a Ripacsok és a Retúr című alkotásokban.

A legnagyobb sikere Jumurdzsák szerepe volt az Egri csillagok 1968-ban bemutatott filmváltozatában. Jumurdzsák karakterére évtizedekkel később, 2006-ban egy videojáték is épült Jumurdzsák gyűrűje címmel, Bárdy ebben is játszott. Sok szinkronszerepet is vállalt, az ő hangján szólalt meg például Máris szomszéd is a Mézga családban. A rádiókabaréban is gyakran fellépett, leghíresebb figurája az általa kitalált Gugyerák Alalyos volt, az együgyü kisember, aki mindenről megmondja a véleményét.

„Humorérzék, életszeretet, műveltség és elegancia” – így írta le az Indexnek Bárdy Györgyöt Hegedűs D. Géza színművész, akivel negyven évig játszott együtt a Vígszínházban. „Nekem ő mindig az angol úr, az angol típusú színész megtestesítője volt. Az ízlése, az öltözködése, a széles műveltsége, a sport, különösen a tenisz szeretete jellemezte" – emlékezett.

Hegedűs D. Géza egy öltözőt használt Bárdy Györggyel. „Volt egy kis játékunk, amit ő kezdett el. Ha az egyikünk aznap este nem játszott, a másik hagyott neki az öltözőasztal fiókjában egy szivart. Ezzel is hozzájárultunk a másik jó estéjéhez." Hozzátette: a színész mindig szerette és segítette a fiatal kollégákat, szívesen osztotta meg tudását, tapasztalatait. Hegedűs D. Géza szerint Bárdy Györgynek „nagy, teljes élet jutott", ami szakmailag is és a magánéletben is sikeres volt. Színpadon és filmen is sok jó szerepet kapott, népszerű volt, a magánéletben pedig szerető társa és ma már felnőtt lánya tette boldoggá.

1958-ban Jászai Mari-díjat kapott. 1983-ban Érdemes Művész lett. Ugyanebben az évben nyerte el az Ajtay Andor-emlékdíjat. 1991-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével tüntették ki. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta, 2000-ben Kiváló Művész lett. 2003-ban a 34. Magyar Filmszemle életműdíját kapta. 2005-ben Kispest díszpolgárává választották. 2006-ban ismét megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal. 2008-ban elnyerte a Gundel Művészeti Díjat.

90. születésnapján azt üzente a közönségnek, tartsák meg továbbra is szeretetükben a Vígszínházat. Utoljára 2008-ban lépett fel az Egy csók és más semmi című előadásban.

Bárdy György búcsúztatása a művész és családja kérésére szűk családi körben történik, szól a Vígszinház közleménye.